MOSTAR

Čović: Uz male napore možemo napraviti velike iskorake

Izabrano i novo Predsjedništvo HNS-a

Dragan Čović. Avaz.ba

M.Sm.

26.1.2019

Nakon zaključenja rada zasjedanja današnjeg, osmog po redu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Dragan Čović koji je ponovo, izabran za predsjednika ovog tijela, na pres-konferenciji je u svom kratkom osvrtu izjavio da je HNS pokazao jedan zavidan nivo unutar političkog bloka u BiH. 

Poruke koje su odaslane, naveo je, dominantno su ugrađene u Deklaraciju koja bi trebala biti osnova za budući zajednički rad HNS-a.

- Vjerujem i da smo s današnje sjednice poslali jasne poruke našim prijateljima s kojima dijelimo budućnost BiH, i Bošnjacima i Srbima, da zajedno uz male napore možemo napraviti velike iskorake i na unutarnjem planu, ali jednako tako i na integracijskom putu kada je u pitanju Brisel - ocijenio je Čović.

Podsjetio je i na to da su u HNS-u imali više inicijativa oko preuređenja BiH i pokušaja mijenjanja Ustava BiH. No, kako je rekao, sad je sasvim jasno da se Ustav BiH ne može promijeniti bez dominantne volje tri naroda.

- To je dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH, i pošto smo toga svjesni, predlažemo da napravimo prvi iskorak, a to je izmjena Izbornog zakona – istaknuo je on.

Naveo je i da će se odnosi na političkoj sceni vrlo brzo izbistriti te da je prioritet HNS-a i HDZ-a BiH vrlo jasan - izabrati Dom naroda Parlamenta FBiH s ciljem donošenja svih ključnih odluka u oba doma.

- Izvršnu vlast imamo dok ne dođe nova, a na sličan način je i oko Vijeća ministara - kazao je on.

Na današnjem zasjedanju, također, izabrano je novo Predsjedništvo HNS-a.

U novom sazivu Predsjedništva su: Lidija Bradara, Mladen Begić, Marinko Čavara, Davor Čodraš, Zdenko Ćosić, Ilija Nakić, Anto Domić, Vlado Džoić, Miljana Glamuzina, Mario Karamatić, Marijan Klaić, Mato Zovko, Mijo Perkunić i Martin Raguž. Također, u Predsjedništvu HNS-a BiH su i Borjana Krišto, Milijan Nakić, Ilija Cvitanović, Stanko Primorac, Miro Grabovac, Ivan Musa, Ljiljana Lovrić, Pero Barbarić, Anto Lozančić, Ivan Krstanović, Slaven Raguž, Mirko Vasilj, Josip Perković i Nikola Raguž.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.