POTRAGA

Edin Gačić danima izmiče policijskim zasjedama: Može živjeti deset dana od jedne jabuke i čaše vode

Često se hvalio kako je majku ubio, kaže naš izvor koji je dijelio ćeliju s trostrukim ubicom

Patrola na ulazu u Konjic: Steže se obruč oko svirepog ubice. S. Saletović

Piše: A. KAPO – Š. ŠABIĆ

9.2.2019

U ćeliji je svoj organizam izvježbao tako da može živjeti deset dana od jedne jabuke i čaše vode. Ništa do sada nije uradio bez detaljnog plana. Ovo je jučer za „Dnevni avaz“ otkrio čovjek (identitet poznat redakciji) koji je svojevremeno dijelio ćeliju i robijao s trostrukim ubicom Edinom Gačićem.  

Gačić je u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica svirepo ubio Sauda Sultanića, a potom ga izbo nožem za rezanje hljeba. Pomahnitalom ubici ni to nije bilo dovoljno, pa je na kraju nogom udario u glavu već mrtvog Sultanića, što su zabilježile sigurnosne kamere. Gačić je ranije ubio saborca i svoju majku.

Dodatni oprez

Prema riječima njegovog zatvorskog cimera, Edin se nije družio s drugim robijašima.

- Nije izlazio iz ćelije, živio je u svom svijetu. Često se hvalio da je majku ubio i pričao da je to učinio zato što je ona htjela poništiti garanciju koju je dala da on može iz zatvora izlaziti na vikende – kazao je naš izvor.

Gačić: Istrenirana ličnost

Kako saznajemo, ove informacije poznate su i policiji, koja je i zbog toga na dodatnom oprezu. Osim pedesetak policajaca iz Konjica, alarmirani su i angažirani pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, naoružani dugim cijevima. U potrazi za Gačićem koristi se i specijalizirana oprema, među kojom je i dron.

Na adresu policije u Konjicu proteklih su dana neprestano pristizale dojave građana koji su tvrdili da su vidjeli Gačića. Prva je stigla iz Stoca, ali se ispostavilo da je riječ o lažnoj uzbuni. Potom je dojavljeno da je trostruki ubica viđen u Olovu, a jučer ujutro u Tarčinu kod Sarajeva. Bili smo jučer u Tarčinu. Vijest se proširila ovim mjestom i u njegove stanovnike ušao je strah. Kažu da se više ne mogu kretati slobodno.

Posljednja depeša konjičkoj policiji stigla je iz Tuzle. Jedan vozač autobusa tvrdio je da je vidio Gačića na cesti. Nakon detaljnih provjera, utvrđeno je da to nije bio on. Tako se potraga za Gačićem proširila na cijelu BiH, iako su istražitelji uvjereni da je ubica, ipak, negdje na području Konjica.

Češljali brda 

Nekoliko kilometara prije ulaza u Konjic jučer smo sreli tri policijska vozila.

Ubijeni Saud Sultanić

- Nije jednostavno, pogotovo noću, kada znate da ovakav čovjek s automatskom puškom može iskočiti iz žbunja i zapucati. Mi smo češljali okolna brda, ali bezuspješno. Nastavljamo s potragom – ispričali su nam policajci iza kojih su neprespavane noći.

Psu odrubio glavu 

Jedan od Gačićevih poznanika jučer nam je kazao da se radi o osobi pomračenog uma te da je izuzetno brutalan i opasan:

- Prije zločina zatekao sam ga pored mrtvog psa kojem je odrubio glavu. Kada sam ga pitao zašto je to uradio, hladno mi je odgovorio: „Mnogo je lajao, mislim da je bio bolestan pa sam ga ubio.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.