SJEDNICE

Fadil Novalić povukao sve tačke koje se tiču izvještaja o radu Federalnog MUP-a

Nije usvojen zaključak zastupnika SDP-a Irfana Čengića kojim je zatražio da Predstavnički dom osudi Čamparino ponašanje

Piše: M.R.S.

10.4.2019

Na sjednicu Predstavničkog doma iznenada se vratio federalni premijer Fadil Novalić i, uz napomenu da je ovlašteni predlagač, povukao je s dnevnog reda tačke koje se tiču izvještaja o radu Federalnog MUP-a i informacija o stanju sigurnosti od 2015. do 2018. godine. 

Zastupnici su potom raspravili o jedine dvije tačke koje su zapravo ostale na dnevnom redu te su dali saglasnosti za zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekte poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, te za zaduženje za realizaciju projekta na Koridoru 5C.  

Nije usvojen zaključak zastupnika SDP-a Irfana Čengića kojim je zatražio da Predstavnički dom osudi Čamparino ponašanje, koji svojim neprisustvom opstruira informiranje Predstavničkog doma o radu MUP-a i sigurnosti u FBiH. 

Protiv su bili iz SDA, a iz DF-a suzdržani. 

Ovim je okončana i redovna sjednica Predstavničkog doma. 

17:30

Nakon tematske, počela je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kojem je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, uputio dopis i zatražio da se informacije o stanju sigurnosti i izvještaji o radu MUP-a u protekle četiri godine povuku s dnevnog reda sjednice, jer nije u mogućnosti da joj prisustvuje.  

Ovo je izazvalo burne reakcije i negodovanja dijela zastupnika, a Damir Mašić, šef Kluba SDP-a i predsjednik Komisije za sigurnost, koja je jučer odbila sve ove izvještaje, kazao je da neko sistemski i planski, Vlada, ministar ili prethodni predsjedavajući Doma Edin Mušić, ne želi da se informacije razmatraju.

Istakao je da je pozadina to što bi pričali o privatizaciji FUP-a, političkoj kontroli, ciljanim istragama i da je uvjeren da zbog toga ministar neće staviti izvještaje na dnevni red dok ne bude siguran da će proći.

Kazao je da je Vlada FBiH ovlašteni predlagač informacija o radu MUP-a, a ne ministar, koji je prije 15 dana znao za ovu sjednicu i njen dnevni red.

- Premijer Fadil Novalić je do maloprije bio tu i nije mi jasno zašto kao ovlašteni predlagač nije ostao i tražio povlačenje ova četiri izvještaja, a ministar je mogao tražiti povlačenje četiri informacije o stanju sigurnosti. Mi četiri godine nismo razmatrali nijednu informaciju ni izvještaj o radu MUP-a i o stanju sigurnosti u FBIH – ukazao je Mašić.

U ime Kluba SDP-a izrazio je protest „na ovakav neodgovoran, netransparentan odnos i Vlade i Ministarstva“.

- Ova država ne smije biti privatna. Otvorit ćemo sva ta pitanja – dodao je Mašić.

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, član Komisije za sigurnost, istakla je da bi bilo normalno izjašnjavati se o izvještajima i da bi bilo normalno da zatraže ostavku ministra Čampare.

Čamparu su zdušno branili pojedini zastupnici, prvenstveno Salko Zildžić iz SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.