STAVOVI

Čović: Izbjeći vojne konotacije kada je riječ o rezervnom sastavu RS

Čović: Izgubljeno je dragocjeno vrijeme

Avaz.ba

27.4.2019

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da treba izbjeći destruktivan pristup i vojne konotacije kada je riječ o rezervnom sastavu policije Republike Srpske, a pratiti evropske sigurnosne standarde u vezi s brojem policajaca.

Čović je naveo da, kada je riječ o formiranju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, ne treba stavljati policijske strukture u kontekst neke suprostavljenosti ili takmičenja.

Dodatni ustupci

On je rekao da evropske sigurnosne standarde treba pratiti i kada je riječ o svim ostalim aspektima policijskog djelovanja.

- U Federaciji BiH kantoni imaju relativnu autonomiju odlučivanja o tim pitanjima, tako da nema puno prostora za FBiH da se bavi tim pitanjima, već isključivo u svrhu politizacije i opet neke vrste bošnjačkog "takmičenja u domoljublju" -  smatra Čović.

Govoreći o formiranju vlasti na niovu BiH, Čović je ocijenio da se ta uvjetovanja odnose na neke druge kalkulacije izvan Vijeća ministara i nastojanja da se ojača pozicija na nekim drugim nivoima te izvuku dodatni ustupci što je neopravdano, nelogično i kontraproduktivno.

- Izgubljeno je dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti izmjenama Izbornog zakona i reformama. Mislim da je cilj bošnjačke strane da se ovi procesi odugovlače kako bi se i ovaj put izbjeglo rješavanje ovih pitanja. Naravno da to nećemo dopustiti - poručio je Čović u intervjuu za "Večernji list".

On je ocijenio da postoji više razloga zašto Bošnjacima predstavlja problem višegodišnja borba Hrvata za ravnopravnost te da su u vezi s tim i pokušaji revizionizma koji se naslanjaju na određene odluke OHR-a, koji je nametnutim odlukama podsticao unitarističke tendencije.

Političko odupiranje

Čović je istakao da su, uprkos značajnom političkom odupiranju, prvenstveno značajnog dijela bošnjačke političke scene, napravljeni historijski koraci na putu ka EU.

Komentirajući dobru saradnju sa SNSD-om, Čović je naveo da ona, prvenstveno, proizilazi iz uzajamnog priznanja predstavničkog legitimiteta.

On tvrdi da kod Bošnjaka nije jasno ko je pobjednik, kao i da je prisutno unutrašnje nadmetanje ko će biti manje susretljiv i kooperativan u odnosima sa hrvatskim političkim predstavnicima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.