LIJEPE PRIČE

Mara Gaćinović proslavila 100. rođendan

Za moj ovoliko dug život prvenstveno su zaslužni geni, a i način ishrane i umjerenost u svemu veoma su bitni, kaže Mara

Rođendan proslavila s najmlađima

Piše: P. MUCOVIĆ

30.4.2019

Mara Gaćinović iz sela Lukavac pored Nevesinja proslavila je 100. rođendan, okružena porodicom, komšijama i prijateljima. Prema riječima bake Mare, koja je rođena je 27. aprila 1919., u životu su najvažniji zdravlje, sreća i pažnja najmilijih. 

Najveća radost

Mara je izrodila sedam sinova, a, kako sama kaže, najveću radost u životu sada joj predstavljaju unuci i praunuci.

- Za moj ovoliko dug život prvenstveno su zaslužni geni, jer je i moja majka živjela više od 100 godina, i način ishrane i umjerenost u svemu veoma su bitni. Isključivo sam koristila domaće proizvode, a izbjegavala sam one konzerve i ostalo - priča baka Mara i dodaje da se cijelog života bavila poljoprivredom.

Maru je zdravlje uvijek dobro služilo i ljekaru je rijetko odlazila. Danas najviše voli plesti, ali i ponešto pročitati.

Gaćinović: Rođena 1919. godine

Baka Mara rado se prisjeća događaja iz svoje mladosti i s preciznošću pripovijeda o minulim vremenima i događajima iz prošlosti. Sjeća se događaja koji nisu vezani samo uz njeno selo. Kaže da dobro pamti poplave iz 1934. godine, ali i strahote Drugog svjetskog rata.

Teški poslovi 

- Ali, opet, prije se nekako veselije živjelo, pa iako je bilo mnogo obaveza i teških poslova, stizalo se i na sijela i sastanke - ističe baka Mara i dodaje da se raduje što njeni potomci sada žive lagodnijim životom, ali da ne propušta da im prilikom zajedničkih druženja dodijeli i poneki savjet. 

Okupio nas lijep povod 

Jedan od Marinih sinova, Zdravko, koji nije dugo bio u zavičaju, kaže da se nadahnjuju njenim životnim iskustvima. 

- Lijep povod okupio nas je ovdje. Još od davnina se ovdje nije okupilo ovoliko potomaka porodice Gaćinović. Priredili smo ovu svečanost u znak poštovanja prema našoj Mari, da se nadahnjujemo njenom dobrotom i životnim iskustvima - zaključio je Zdravko. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.