SARAJEVO

Lideri zapadnog Balkana: Evropski put nema alternative, neophodna efikasna saradnja

Najvažnije učvrstiti viziju integracije zapadnog Balkana u EU te da se rješavaju putna infrastruktura i savremena tehnologija

I.K.

8.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Svi lideri zapadnog Balkana u jednom su saglasni - ekonomski aspekti su itekako bitni, a EBRD je od velikog značaja za cijelu regiju.

U tom smislu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako je najvažnije učvrstiti viziju integracije zapadnog Balkana u EU te da se rješavaju putna infrastruktura i savremena tehnologija.

- Kao odgovorne vlade, moramo dostići evropski kvalitet života. To nas dovodi do definicije da je put u EU bez alternative. Ne tražim da nam se progleda kroz prste, već da obavimo reforme i da postanemo dio EU. Upozoravam da su dva ključna deficita, prvo je znanje, i drugo - moramo razviti infrastrukturu koja će nas povezati. Tu je odgovornost EU, ali politika EU je napredovala kroz Berlinski proces. Iz ugla Crne Gore, najbitnija je saobraćajna infrastruktura, želimo realizirati izgradnju našeg autoputa, ali i plinovoda. Nažalost, ovih 10-20 godina smo sustizali jer smo se bavili nekim drugim pitanjima, sad moramo stizati - poručio je Đukanović.

I iz Makedonije jasna poruka.

- Moramo raditi više jer postoje značajne prilike. To je velika prednost, ali potrebna nam je pomoć. Ciljevi su isti, a to je da poboljšamo konkurentnost i standard života. Radimo na otvaranju granica kako bi što manje vremena provodili na graničnim prijelazima. Dobro je imati i puteve i vjerovati institucijama naših susjeda - kazao je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, naglasila je na današnjem panelu s premijerima regiona da je od velike važnosti infrastrukturna povezanost regiona.

- U tom smislu, posebno mi je drago što s gradnjom autoputa Beograd - Sarajevo počinjemo u junu ove godine. Osim ključne infrastrukture, trebamo razmisliti o ujedinjenom energetskom tržištu u budućnosti, kao i o digitalnoj povezanosti - istakla je Brnabić.

Albanski premijer Edi Rama istakao je kako bi investitori između predvidivih i mirnih mjesta trebali birati upravo suprotno, jer je to vrijeme prošlo.

- Svi koji pripadaju poslovnoj zajednici i koji su došli u Sarajevo, kada biraju između zemalja u koje će investirati, želim im reći: Vrijeme investiranja u mjesta koja su sigurna i predividva je prošlo. Dakle, između različitih i nepredvidivih realnosti, mi smo najbolji jer imamo najniže poreze i višak radne snage - istakao je Rama.

Na samom početku panela prisutnim se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je poželio dobrodošlicu gostima u Sarajevo, kako je kazao, prepoznatljivo mjesto inovativnih ideja i investicionih projekata.

- Na više od 40 različitih sesija koje će biti organizirane u narednih nekoliko dana razmijenit ćemo dragocjena iskustva, znanja i vještine s našim uvaženim gostima, istaknutim i dokazanim menadžerima, privrednicima, bankarima, finansijskim stručnjacima, onima koji su bili i jesu stvaraoci, rukovodioci i implementatori uspješnih ideja, projekata i kompanija - istakao je Zvizdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.