USPJESI

Mostarac postaje autor prvog službenog albuma Mančester junajteda

Tokom posjete Mančesteru. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

6.6.2019

Mostarac Mario Zovko, koji je prije sedam godina snimio “Odu Mančester junajtedu” i koja je službeno promovirana 2015. kao jedna od himni, od uprave ovog, jednog od najvećih svjetskih nogometnih klubova dobio je zeleno svjetlo da za njih uradi kompletan album. 

Veliki tim

Dogovoreno je to sredinom proteklog mjeseca, kad je ovaj Mostarac, po zanimanju informatičar, prvi put, nakon službenog poziva iz Mančestera da ih posjeti, zakoračio na kultni Old traford.

- S upravom Mančester junajteda dogovorio sam snimanje cijelog albuma. Klub nema službeni album i ovo bi, kako stvari stoje, trebao biti prvi službeni album sa pečatom ove sportske institucije – kaže Zovko za naš list.

Budući da Mančester junajted ima više od 670 miliona fanova širom svijeta, a najviše u Kini te u srednjoameričkim i južnoameričkim zemljama, Zovko je nadošao na ideju da jednu pjesmu uradi na kineskom, odnosno mandarinskom jeziku, te jednu na španskom kako bi fanovi tih zemalja imali himne Junajteda na svojim jezicima.

- Osim te dvije, na albumu će se nalaziti još dvije autorske i pet obrada postojećih pjesama posvećenih klubu. Produkcija će biti svjetske klase, kako to ovaj klub i zaslužuje, a ovim potezima, vjerujem, bit će pruženo zadovoljstvo fanovima, a nadam se i regrutaciji nove vojske navijača u svijetu - istaknuo je Zovko.

Ričardu Arnoldu (Richard), direktoru Mančester junajteda, koji je Zovku i njegovu suprugu Ivonu dočekao šampanjcem i priredio im nezaboravan doček, mnogo se dopala cijela priča u vezi s albumom.

- Pružena je ruka i proces produkcije je krenuo u realizaciju. Album bi trebao biti završen 2020. godine, a osim mene, naravno, sudjelovat će tu i veliki tim ljudi pri snimanju navijačkih dionica - iznio nam je Zovko.

Dječački san

Iako su od njegove posjete Mančesteru prošle tri sedmice, Zovko je još pod snažnim dojmom. Jer, to što je doživio, počevši od dočeka šampanjcem i zdravice njemu u čast od Arnolda, boravka u “Director's Boxu”, prostorijama predviđenim za legende i specijalne goste, pa do gledanja utakmice iz svečane lože teško se, kazao je, riječima može opisati.

- U najkraćem, odsanjao sam svoj dječački san. Jer, za Mančester sam počeo navijati kao 11-godišnjak i tada sam počeo sanjati ovo što sam, praktično, doživio četvrt stoljeća poslije. Supruga i ja smo, uistinu, imali kraljevski tretman i baš su nas, po mostarski rečeno, zagotivili - ponosno nam je rekao Zovko.

Pjesma za Real 

Zovku su svojedobno, nakon priče sa Mančesterom, kontaktirali iz Udruženja Real Madrida da i njima napravi jednu pjesmu. Taj izazov je prihvatio, ali kako je istaknuo, isključivo zbog njegovog poznanstva s Lukom Modrićem.

- Nema tu nekih velikih emocija. Dakle, uradio sam isključivo to na Lukin blagoslov, jer je Mančester u mom srcu 25 godina - kazao je Zovko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.