S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je preporuku za pojačani inspekcijski nadzor u nastupajućem periodu.
Preporuka je upućena kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima.
- Federalna uprava za inspekcijske poslove je izdala preporuku da se pojača inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima - naveli su iz Uprave.
Razlog pojačanih inspekcijskih provjera je činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Visoke temperature, naime, pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.
- Neophodno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere, i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina - stoji u saopćenju.