Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, iznenađen je informacijama kojima se posljednjih dana bave srbijanski mediji. Tamo je, naime, u skupštinsku proceduru upućena inicijativa onkologa, koji traže da se u ugostiteljskim objektima zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj. Prijedlog je da se, zbog sve češće pojave tumora debelog crijeva, ugalj zamijeni električnim ili roštiljem na plin.
Struja ili plin
Tvrdi se da u nastanku karcinoma veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju kad mast sa mesa padne na ćumur.
- Za tu inicijativu nisam čuo. Naravno da je zdravlje ljudi najvažnije, ali moramo misliti i na našu branšu. Ako je ugalj štetan, struka treba izdati adekvatne propise i mi ćemo ih poštovati. No, cijela Baščaršija promovira da se roštilj sprema na prirodnom drvenom uglju. To je tradicija i treba naći najbolja rješenja i za očuvanje zdravlja, ali i radnih mjesta – kazao je za naš list sarajevski ugostitelj Amir Hadžić.