ZDRAVLJE

Ljekari za karcinom krive i roštilj na ugalj

Za inicijativu nisam čuo, naravno da je zdravlje ljudi najvažnije, ali žao mi je da se ugostiteljima uvijek nameću zabrane, kaže Hadžić

Onkolozi tvrde da kancerogena jedinjenja nastaju kad mast sa mesa padne na ćumur. Ilustracija

Piše: M. KUKAN

29.6.2019

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, iznenađen je informacijama kojima se posljednjih dana bave srbijanski mediji. Tamo je, naime, u skupštinsku proceduru upućena inicijativa onkologa, koji traže da se u ugostiteljskim objektima zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj. Prijedlog je da se, zbog sve češće pojave tumora debelog crijeva, ugalj zamijeni električnim ili roštiljem na plin.  

Struja ili plin

Tvrdi se da u nastanku karcinoma veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju kad mast sa mesa padne na ćumur.  

- Za tu inicijativu nisam čuo. Naravno da je zdravlje ljudi najvažnije, ali moramo misliti i na našu branšu. Ako je ugalj štetan, struka treba izdati adekvatne propise i mi ćemo ih poštovati. No, cijela Baščaršija promovira da se roštilj sprema na prirodnom drvenom uglju. To je tradicija i treba naći najbolja rješenja i za očuvanje zdravlja, ali i radnih mjesta – kazao je za naš list sarajevski ugostitelj Amir Hadžić.  

Hadžić: Prirodni drveni ugalj. Avaz

Priprema mesa

Načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dr. Jasmina Alidžanović potvrđuje za “Avaz” da i kod nas raste broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva.

Dr. Alidžanović: Raste broj oboljelih. Avaz

- Prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama, gdje crveno ili prerađeno meso dolazi u direktan kontakt sa plamenom, vrelim površinama ili ugljem, dolazi do oslobađanja, između ostalog, spojeva koji se u našem organizmu pretvaraju u molekule koje prodiru u zid crijeva i izazivaju mutacije ćelija, koje mogu prerasti u maligne tumore - pojašnjava dr. Alidžanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.