SUD BIH

Sutra presuda za terorizam: Božić i Hastor planirali napad na SIPA-u

Božić, koji je uhapšen u aprilu prošle godine u Sarajevu, slovi za bliskog saradnika Mevlida Jašarevića, koji je osuđen zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 2011.

Božić: Nalazi se u pritvoru. Avaz

M. AŠČIĆ

3.7.2019

Sud BiH izreći će sutra presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, optuženima za planiranje terorističkog napada na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Božić, koji je uhapšen u aprilu prošle godine u Sarajevu, slovi za bliskog saradnika Mevlida Jašarevića, koji je osuđen zbog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 2011. godine.

Našli oružje

Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Tužilaštvo BiH tereti Božića da je u periodu od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te poduzimao druge radnje da bi izvršio napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i zgradu MUP-a TK. S njim je optužen i Edin Hastor, koji se tereti da je u martu 2018. osigurao prostorije vlastite porodične kuće, gdje su, za potrebe izvršenja Božićevog planiranog čina, pohranili nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je kako su svjedoci, vještaci i materijalni dokazi potvrdili da su optuženi odgovorni za radnje iz optužnice.

- Svi izvedeni dokazi su nesumnjivo potvrdili da su Božić i Hastor pripremali izvršenje terorističkog napada. Zaštićeni svjedok A je potvrdio šta je bila namjera i ideja - kazao je Hasanspahić.

Tužilac je pojasnio kako je zaštićeni svjedok A rekao da je Božić planirao izvršiti napad, nabaviti oružje i snimiti oproštajnu poruku koja bi nakon njegove smrti bila poslana medijima. On je dodao da Božić nije slučajno boravio u Hastorovoj kući, u kojoj su pronađeni laptopi, mobiteli, ručne bombe, jurišni prsluci i municija za lovačku pušku.

Zastava ISIL-a

Na ulazu u prizemlje kuće u kojoj živi Hastor tužilac je rekao da se nalazi znak koji asocira na zastavu Islamske države (ISIL).

Obojica optuženih nalaze se u pritvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.