AVAZOVA PRIČA

U čijim rukama će završiti milijardu maraka vrijedna imovina sarajevske "Hidrogradnje"

Firma koja je u stečaju, rasprodaje sve nekretnine, a ponuđen i motel „Čavljak“

"Hidrogradnja": Građevinski gigant koji je nekad gradio autoputeve. Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

7.10.2019

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik sarajevske „Hidrogradnje“, bivšeg građevinskog giganta, objavio je prije nekoliko dana javni oglas za prodaju imovine ove firme, i to putem usmenog javnog nadmetanja zbog, kako je navedeno, stečajnog plana reorganizacije.

Kako u penziju

Ova kompanija otišla je 2017. godine u stečaj zbog enormnih dugova, a većina radnika završila je na ulici. Mnogi još čekaju na uvezivanje radnog staža kako bi se mogli penzionisati. Duguju im se i plaće za protekle tri godine.

Prodaja višemilionske imovine zakazana je za 21. oktobar, a na dobošu su moteli, zemljišta, poslovni prostori, garaže... koji su pripadali ovoj firmi. Procjenjuje se da je vrijednost ukupne imovine ove firme skoro milijardu KM.


Šta piše u objavljenom oglasu. Avaz

Prema javnom pozivu, na prodaju je motel „Čavljak“ sa zemljištem i ukupnim inventarom, a početna cijena ove nekretnine je 1.626.631 marka. Motel „Čavljak“ ima 18 soba površine od 853 kvadratna metra i zemljište od 822 kvadrata.

Osim motela, na dobošu će se naći i imovina i zemljište na Vitkovcu, u vrijednosti od 3.856.661 KM.

Sjeverni logor

Otkrivamo da je na nadmetanju i imovina u Sarajevu, stanovi, garaže, poslovni prostori. Ove nekretnine, navedene pod nazivom „Alfa Paromlinska“, prodaju se po početnoj cijeni od 491.572 marke. Ali, osim u Sarajevu, na prodaji je  i imovina ove firme u Mostaru. Riječ je o zemljištu i halama u mjestu Prigrađani, ukupne  vrijednosti od 213.671 KM.

Za objekte u Sjevernom logoru, tačnije za zemljište i objekte, stečajni upravnik traži 361. 834 KM.

Ranije je ova firma na doboš stavila i imovinu u Briješću. Riječ je o mehanizaciji, ugostiteljskoj i računarskoj opremi, ali i o nekretninama. Upravna zgrada prodana je prije dvije godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.