Prema nalogu Kantonalne veterinarske inspekcije, zbog prisustva salmonele, u posljednja četiri mjeseca je na sanitarno klanje sa tri farme tovne peradi u Kantonu Sarajevo upućeno ukupno 20.436 brojlera. Monitoringom prisustva salmonele kod žive peradi bilo je obuhvaćeno 29 farmi, od čega 22 farme tovne peradi te sedam farmi koka nosilica.
U okviru provedenog monitoringa, veterinarski inspektori su, za potrebe službenog uzorkovanja radi laboratorijskih ispitivanja, uzeli ukupno 108 uzoraka dijagnostičkog materijala, od čega je kod njih 5,55 posto potvrđeno prisustvo Salmonellae enteritidis. Radi sprečavanja rizika po javno zdravstvo, na tri sporne farme provedene su pooštrene biosigurnosne mjere, dezinfekcija prostora i opreme na farmama, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke te ostale propisane mjere.
Osim toga, u navedenom periodu Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske polove Kantona Sarajevo izvršio je uzimanje 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu na području Kantona Sarajevo, u kojima nije potvrđeno priustvo salmonele.
Napominjemo da je, prema podacima Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) iz 2018. godine, salmoneloza druga najčešće registrirana infekcija kod ljudi u Evropi, dok je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH iz 2018. godine, najčešći, laboratorijski potvrđen uzročnik trovanja ljudi hranom u FBiH bila Salmonella enteritidis.
- I ovog puta koristimo priliku da podsjetimo sve subjekte u poslovanju s hranom na obavezu provođenja općih i posebnih mjera higijene u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, u skladu sa principima HACCP sistema. Potrošače, istovremeno, napominjemo da je, prilikom pripreme i upotrebe hrane, nužno održavati zavidan nivo lične higijene te osigurati adekvatnu termičku obradu namirnica prije konzumacije, a posebno pilećeg mesa i jaja, što je obavezan podatak na deklaracijama hrane - naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.