PROCESI

FUP uhapsio bivšu uposlenicu KPZ-a Sarajevo

Osnovi sumnje proizlaze iz činjenice da je osumnjičena E. H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

KPZ: Uhapšena radila godinama. Arhiv

Avaz.ba

5.2.2020

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 5. februara 2020. godine, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kojom prilikom su uhapsili bivšu uposlenicu Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Sarajevu, inicijala E. H. (62), koja se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela krivotvorenje isprave iz člana 373. i prevara iz člana 294. stav 1. u vezi s članom 55. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osnovi sumnje proizlaze iz činjenice da je osumnjičena E. H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke školske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama u periodu od 2008. do jula 2019. godine, a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za sada za neutvrđen novčani iznos.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšena osoba je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predata uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na daljnju nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.