STRAZBUR

Što prije u EU integrirati BiH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Srbiju

Alan Terenor ponovo predsjednik, a Franjo Topić član Predsjedništva

Perspektiva punog članstva ostalih zemalja mora biti zajamčena, istaknuto je na Skupštini. Avaz

Avaz.ba

9.2.2020

Počasni predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Franjo Topić ponovno je izabran u Predsjedništvo Međunarodne panevropske unije, a dosadašnji predsjednik (Alan Terenor) potvrdio je svoj novi petogodišnji mandat na čelu ove organizacije. 

Tako je odlučilo 150 zastupnika iz 22 evropske države na Generalnoj skupštini koja je ovoga vikenda zasjedala u Evropskom parlamentu u Strazburu.  

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Ana Zaborska izabrana je za izvršnu dopredsjednicu, Mislav Ježić, Valsburg Habsburg Daglas (Walburg Habsburg Douglas) i Dirk Herman izabrani su za dopredsjednike, Pavo Barišić izabran je za glavnog sekretara, a Johanes Kijas za blagajnika  Panevropske unije. Predsjedništvo je za zamjenika glavnog sekretara izabralo bivšeg predsjednika Panevropske unije BiH Vanju Gavrana.

Vanja Gavran, Haris Ćutahija, Franjo Topić i Osman Topčagić u Skupštini. Avaz

Predsjednik Terenor osvrnuo se u svom govoru na svoje prethodnike, velike vizionare svog vremena, osnivača Panevropske unije Ričarda Kalergija (Richard) i dugogodišnjeg predsjednika, nadvojvodu Ota fon Habsburga (Otto von Habsburg), ali je dao i naglasak na zemlje jugoistoka Europe. 

- Što prije moramo u Evropsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina - naglasio je Terenor.

Predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić, koji je predvodio delegaciju iz BiH, a u kojoj je, pored Topića i Gavrana, bio i glavni sekretar Haris Ćutahija, podnio je izvještaj o radu Panevrope BiH koja je jedna od najaktivnijih organizacija u panevropskoj obitelji. 

- Evropska politika proširenja prema zapadnom Balkanu počela je prije 20 godina i trebalo bi sagledati koji su rezultati toga. Samo je jedna zemlja Hrvatska primljena u Evropsku uniju. Nije, dakle, mnogo urađeno po pitanju prijema. Evropska unija mora otvoriti pregovore sa Makedonijom i Albanijom i radi tih zemalja i svoga kredibiliteta. Perspektiva punog članstva ostalih zemalja mora biti zajamčena, a zemlje Zapadnog Balkana trebaju se uključiti u raspravama o budućnosti cijele Evrope. Nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata bez nepotrebnih kašnjenja - kazao je, između ostalog, Topčagić.


Jedinstven stav o zemljama regiona. Avaz

Na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Evropskog parlamenta Rajner Liland (Rainer Wieland) i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije. Osvrnuo se i na zemlje evropskog jugoistoka koje teže ulasku u Evropsku uniju. 

- Hrvatska razumije zemlje tog dijela Evrope i vjerujem da će zagrebački samit u maju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Evropu u idućoj deceniji. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu - rekao je Radman.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.