SASTANAK

Dodik informirao Papandreoua o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS

Republika Srpska ostaje pri stavu da njeni predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad

Dodik i Papandreou. Predsjedništvo BiH

Fena

13.2.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je danas ambasadora Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua, kojeg je obavijestio da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) biti donesene odluke o narednim koracima u vezi s posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH.

Dodik je prenio Papandreuu da Republika Srpska ostaje pri stavu da njeni predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.


S današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Ta odluka, kazao je, bit će potvrđena na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja će biti održana 17. februara.

On je pojasnio da je ovaj zaključak donesen na jučerašnjem sastanku najviših zvaničnika RS te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.



Ambasador Grčke i član Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH i ambasador Grčke u BiH saglasili su se da su odnosi dvije države tradicionalno dobri te da ih je potrebno dalje njegovati na dobrobit njihovih naroda.

Dodik je zahvalio na pomoći koju je vlada Grčke davala RS u proteklom periodu, kao i aktivnostima na stabilizaciji prilika u BiH i podršci Grčke evropskom putu država zapadnog Balkana.

Također je član Predsjedništva BiH pozdravio sastanak na visokom nivou o zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Solunu krajem ovog mjeseca, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.