ZA SADA MIRNO

U Trebinju nema zaraženih od koronavirusa

U protekla 24 sata niti jedan uzorak nije uzet i poslat na analizu zbog sumnji na ovaj virus, rekla je Durić

Piše: P. M. / Avaz.ba

13.3.2020

Trebinje: Poduzeti preventivne mjere. P. M.

U Trebinju nema sumnji na koronavirus niti potvrđenih slučajeva infekcije, a u protekla 24 sata niti jedan uzorak nije uzet i poslat na analizu zbog sumnji na ovaj virus. 

Ovo je rekla epidemiologinja Jelena Durić nakon današnjeg sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije.

- Pod zdravstveni nadzor stavljene su još četiri osobe koje su doputovale iz zemalja EU i Sjeverne Amerike, pa je pod nadzorom ukupno 11 osoba, od kojih su četiri zdrave u kućnoj izolaciji. Za sedam osoba završen je zdravstveni nadzor, a jedna osoba koja je u trebinjskoj bolnici sa simptomima teške akutno respiratorne infekcije negativna je na koronavirus - istakla je Durić. 

Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja Stevan Bekan rekao je da je donesena odluka da ugostiteljski i trgovački objekti u Trebinju rade do 20 sati, pekare do 22, a sportske kladionice i zanatske radnje do 18 sati. 

Zabranjen je rad svadbenih salona i noćnih klubova, diskoteka, igraonica i fitnes klubova, kao i izvođenje svih muzičkih sadržaja uživo na teritoriji grada Trebinja.

Roditeljima predškolske djece je preporučeno da, ukoliko mogu osigurati njihovo čuvanje, djecu ne dovode u vrtiće.

- Štab apelira na sva pravna i fizička lica, javna preduzeća i ustanove da se poštuju preporuke za preventivno postupanje - istakao je Bekan.

Dodao je da će Štab za vanredne situacije svakodnevno obavještavati građane o epidemiološkoj situaciji i pozvao građane da ne nasjedaju na glasine, već da prate relevantne informacije resornog ministarstva, Instituta za javno zdravstvo RS i gradskog Štaba za vanredne situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.