KORONAVIRUS

U Mostaru zabilježen još jedan slučaj koronavirusa

Riješeno je pitanje epidemiologa u Konjicu, ali ne i infektologa

S današnje pres-konferencije. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / vaz.ba

27.3.2020

Doktor Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji da su u Konjicu potvrđena tri nova slučaja koronavirusa te po jedan u Mostaru i Čitluku. 

U Konjicu je, vjerovatno, došlo do retestiranja četvrte osobe, a novi slučaj u Mostaru se vezuje za klaster BHANSA. U Čitluku se radi o importiranom slučaju, iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je, zapravo, jučer potvrđen. Na Klinici je, rekao je, osam pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru.

Premijer HNK Nevenko Herceg izjavio je da u narednom periodu možemo očekivati još rigoroznije mjere, koje će donositi svi štabovi kako bi se spriječilo širenje epidemije koronavirusa.

- Niko se od nas nije spremao za ovo, niko od nas nema iskustva s ovim. Svjesni smo zabrinutosti građana zbog restrikcija, ali moramo donositi ovakve odluke da nas ne bi zadesio italijanski scenarij - kazao je Herceg.

Osvrnuo se na sastanak proširenog sastava Kriznog štaba HNK sa predstavnicima svih općinskih i gradskih struktura, kazavši da se raspravljalo o niz pitanja, među njima i o kapacitetima za izolatorije. Traži se, naveo je, strožije ograničavanje u međuopćinskim, međugradskom i međukantonalnom kretanju, što je na korak od stavljanja Kantona u karantin.

Upitan zbog čega se više novca dalo Zagrebu nego Konjicu, gdje je najteža situacija s koronavirusom, Herceg je rekao da je jučer unaprijed uplaćena tranša svim bolnicama te da su bolnicama povećana budžetska sredstava te da se, zapravo, stekao pogrešan dojam o tome.

Novi podaci. M. Smajkić

Fadil Tatar iz Kriznog štaba općine Konjic rekao je da Općina traži pomoć te da je upućen apel za kadrovsko osposobljavanje. Riješeno je, kazao je, pitanje epidemiologa, ali ne i infektologa. Rekao je da će motel „Konjic“ biti izolatorij, ali je problem kadrovska onesposobljenost.

Kada je riječ o Jablanici, to je dom za stare, u Mostaru Agencija za školovanje policijskih kadrova, ali ima, rekao je Herceg, ponuda vlasnika hotela i motela, a i u svim drugim općinama to je riješeno.

Mario Kordić, direktor Doma zdravlja Mostar, kazao je da su dva doma zdravlja spremna da odgovore na ovo stanje te da su stavili sve svoje resurse 24 sata dnevno u pripravnost i izradili sve scenarije. Poručio je građanima da ne viktimiziraju pozitivne slučajeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.