STAVLJENI U IZOLACIJU

Zabilježena 63 slučaja zaraze, Čitluk ogroman problem

Avdić je kazao da su časne sestre, kao i svećenici iz Međugorja, imali veliki broj kontakata

Mostar i Konjic donekle uspjeli staviti pod kontrolu. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

1.4.2020

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić kazao je da su na području HNK zabilježena 63 slučaja zaraze koronavirusom.

Avdić je ustvrdio da je Čitluk ogroman problem, jer su vjerovatno sve časne sestre, njih 23 iz samostana kod Međugorja, zaražene virusom.


Veliki skok

- Mostar i Konjic smo donekle uspjeli staviti pod kontrolu, po samim prijavama koje dobivamo situacija je očekivana. Kad smo to uspjeli posložiti, desio nam se veliki skok u Čitluku i to nam zadaje veliki problem. Dva objekta, samostan Miletina i Majčino selo, stavljena su u karantin - rekao je Avdić.

Kazao je da su časne sestre, kao i svećenici iz Međugorja koji su stavljeni u izolaciju, imali ogroman broj kontakata. 

Apel osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima da se jave ljekaru. Fena

- To je teško izbrojivo, prikupljamo sve moguće kontakte i pokušavamo ih sve staviti u samoizolaciju. Već smo dali apel i ponavljam, sve osobe u Čitluku koje su bile u kontaktu sa zaraženima treba da se jave svom doktoru i idu 14 dana u samoizolaciju - rekao je Avdić.

Također, rekao je da se ne može predvidjeti u kojem će se pravcu situacija u Čitluku razvijati. Avdić je potvrdio da je u HNK devet novih slučajeva, od kojih u Čitluku pet, Mostaru dva te Konjicu i Jablanici po jedan.

- Analizirali smo Mostar, dva slučaja su u klasterima i tri nezavisna i utvrđujemo kako je došlo do infekcije - kazao je Avdić. 


Zaražena u Italiji

Dodao je da je među pozitivnima i jedna osoba iz Mostara koja je zaposlena u zdravstvenoj ustanovi u Širokom Brijegu, dok slučaj u Jablanici ne bi trebao predstavljati opasnost, jer je bio u izolaciji.

Što se tiče samostana časnih sestara u Bijelom Polju kod Mostara, Avdić je kazao da nema nikakve informacije, ali da zna da je časna sestra koja je došla zaražena iz Italije prvo posjetila taj samostan.

Preporučio je da izolacija kod svakoga traje 21 dan, jer zaraza može trajati 5-6 sedmica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.