EKONOMIJA

Republika Srpska se zadužila za 135 miliona KM

Aukcija se nastavlja i sutra

Na Banjalučkoj berzi RS prodala entitetske obveznice u vrijednosti od 135,1 milion KM. Arhiv

Avaz.ba

14.4.2020

Republika Srpska je prvog dana aukcije na Banjalučkoj berzi prodala entitetske obveznice u vrijednosti od 135,1 milion KM. 

Ostvarena je efektivna kamatna stopa od tri posto, a ukupna vrijednosti pristiglih ponuda bila je 150,6 miliona KM.

Aukcija se nastavlja i sutra, jer je RS ponudila na prodaju petogodišnje dugoročne hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu od 300 miliona KM.

Iz Ministarstva finansija RS jučer su saopćili da su „zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, predložili ukidanje eksplicitne valutne klauzule“.


RS ponudila na prodaju petogodišnje dugoročne hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu od 300 miliona KM. Arhiv

Time su, kako su dodali, proširili krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost. 

Svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti osigurana valutna klauzula.

- Činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daju nam za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatramo implicitnom obavezom, tj. obavezom koja se podrazumijeva – naveli su iz resornog ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.