U prediftarsko vrijeme starom čaršijom u Maglaju širi se zamamni miris lepina. U dvije pekare hljeb i lepine peku se na tradicionalan način, u pećima na drva. Iftarska sofra teško se može zamisliti bez vrućih lepina posutih ćurekotom.
- Sada, kada su mjere zabrane ukinute i za nas iznad 65 godina, lijepo je prošetati do starog grada i kupiti lepine - kaže nam Maglajlija Ramiz Delić.
Prije šest godina, nakon što su Maglaj zadesile katastrofalne poplave, Amir Burejić odlučio je otvoriti pekaru „Elma“. Danas je ona siguran izvor prihoda za njegovu četveročlanu porodicu. Kaže da je zadovoljan, jer posla ima, prodaja ide dobro.
Malo dalje, u Gornjoj mahali, nalazi se pekara „Mimo“. Prije gotovo šest decenija otvorio ju je Hamzalija Mimo Terzimehić, koji je zanat učio kod poznatog majstora Hamde Agića. Čuvenog pekara Mimu nasljeđuju sin Hasan i unuk Ajdin, a pomaže im i snaha Alisa.- Prodajom smo zadovoljni, a i time što nastavljamo tradiciju - kaže Alisa.