STAVOVI

Cvijanović: Prijedor ne može ugroziti koaliciju SNSD-a i DNS-a

Pojasnila da ne postoji kriza u odnosima između dvije stranke, već isključivo između odbora u Prijedoru, te da stvari treba posmatrati na taj način

Željka Cvijanović. Srna

Avaz.ba / Srna

10.6.2020

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je povjerenje između SNSD-a i DNS-a u Prijedoru odavno uništeno i mala je vjerovatnoća da će lokalni odbori uspjeti da nađu zajedničku riječ, ali to ne znači da će koalicija između ove dvije stranke biti raskinuta.

Cvijanović je pojasnila da ne postoji kriza u odnosima između SNSD-a i DNS-a, već isključivo između odbora u Prijedoru, te da stvari treba posmatrati na taj način.

- Da li će ta kriza postati dublja ili će se razriješiti to ostaje da se vidi. U suštini naša koalicija dobro funkcioniše i sada, a i ranije. Bilo je načina da se premosti ta situacija u Prijedoru, ali koliko vidim ni jedna ni druga partija na lokalnom nivou nije zainteresovana za to. Mi smo i rekli da će biti onako kako se dogovore partije na lokalnom nivou. Kada je riječ o Prijedoru veoma malo je vjerovatno da se tamo mogu stvari ublažiti i vratiti povjerenje - rekla je potpredsjednica SNSD-a za "EuroBlic".

DNS. Avaz

Na pitanje ko je odgovoran za činjenicu da dvije stranke nemaju povjerenja, Cvijanović je navela da je to povjerenje uništeno prije nekog vremena.

- Recimo, SNSD nikada nije dobio priliku da učestvuje u vlasti u skladu sa koalicionim dogovorom jer DNS to nije dozvoljavao. Sjećam se da se DNS jako žalio na republičkom nivou svaki put kada bi prošlo sedam dana, a da nije realizovano neko imenovanje koje po koalicionoj raspodjeli njima pripada. A oni su tu istu stvar radili na lokalnom nivou i ta priča je ostala netaknuta - pojasnila je Cvijanović.

S druge strane, dodala je ona, sve što se dogovaralo u okviru koalicije na nivou RS je realizirano.

- Da li se to dešavalo u onoj dinamici i onog dana kada to neko hoće to je druga stvar. Mislim da je u Prijedoru ozbiljno poljuljano međusobno povjerenje i da tamo nije jednostavno stvari rehabilitovati. Ali isto tako ne mislim da će Prijedor, kao jedna tačka gdje su odnosi takvi kakvi jesu, ugroziti koaliciju koja traje jako dugo. Ta koalicija je čvrsta na nivou RS, ali isto tako i na nivou BiH. Prema tome, razbijati koaliciju ili odnose između dvije partije i pokidati toliko međusobnih odnosa bilo bi neočekivano i ne vjerujem da će se to desiti - istakla je potpredsjednica SNSD-a.

Napominjući da se svi spremaju za lokalne izbore i da svi imaju neku svoju političku agendu, Cvijanović je naglasila da se veza između koalicionih partnera sa nivoa RS mora odraziti bolje i čvršće na lokalu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.