MOŽEMO U HRVATSKU, NOVA ODLUKA ZA EU ZA 15 DANA

Potparol Evropske komisije za "Avaz": Primjena kriterija nije mehanička vježba

To je sveobuhvatna procjena koja uključuje određenu količinu procjene, kazao je Janc

Odluka Vijeća EU revidirat će se svake dvije sedmice. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić - E. Halimić

1.7.2020

Građanima Bosne i Hercegovine do daljnjeg je zabranjeno slobodno putovanje u zemlje članice Evropske unije. Ovo je jučer saopćilo Vijeće Evropske unije, objavivši preporuke koje su usvojili, a koje sadrže spisak od 15 država čiji državljani mogu putovati u EU od danas, 1. jula.  

Na spisku su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, uvjetno. 


Dostupnost podataka

Zemlje članice odredile su kriterije prema kojima su se vodile u odluci kojim zemljama treba ukinuti trenutna ograničenja putovanja, a one obuhvataju epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, kao i ekonomska i socijalna razmatranja.  

Naglašeno je da se ova odluka može revidirati svake dvije sedmice, što za BiH predstavlja novu šansu ukoliko se situacija s koronavirusom u našoj državi popravi. S druge strane, Vijeće Evropske unije može donijeti i hitnu odluku da se neka država skine sa spiska u slučaju naglog pogoršanja epidemiološke situacije.

- Primjena kriterija nije mehanička vježba. To je sveobuhvatna procjena koja uključuje određenu količinu procjene, naprimjer, u vezi s nesigurnostima povezanim s dostupnošću podataka ili primjenom kriterija reciprociteta, zavisno od slučaja do slučaja. Na Vijeću je da izvrši ovu procjenu. Komisija nastavlja podržavati države članice EU u ovom procesu - kazao je za “Avaz” portparol Evropske komisije Adalbert Janc (Jahnz).

Janc: Dajemo podršku. Arhiv

Unos virusa

S druge strane, susjedna Hrvatska povukla je odluku o obaveznom 14-dnevnom karantinu za bh. građane. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović jučer je kazao da je Hrvatska bila uključena u razgovore o listi zemalja čijim državljanima će biti dozvoljen ulazak u EU od danas.  

- Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom spisku imati i BiH. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25 ili 26 unosa virusa iz Srbije, s kojom otvaramo granice, i osam unosa iz BiH, gdje bismo trebali držati zatvorene granice - pojasnio je Božinović.

Ko je izuzet iz odluke Vijeća EU

U drugom dijelu preporuka Vijeća EU navedene su specifične kategorije putnika s bitnom funkcijom ili potrebom na koje se ne odnosi privremena zabrana ulaska u zemlje EU.

Tu se podrazumijevaju zdravstveni radnici, istraživači i profesionalci koji se brinu o starijim osobama, potom granični i sezonski radnici u poljoprivredi, prijevozno osoblje, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i ljudi koje je međunarodna organizacija pozvala, te vojno osoblje, humanitarni radnici i civilna zaštita.

Dalje se navode putnici u tranzitu, kao i oni koji putuju iz nužnih porodičnih razloga, pomorci, osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita ili iz drugih humanitarnih razloga, državljani trećih zemalja koji putuju u svrhu studija, visokokvalificirani radnici u trećim zemljama ako je njihovo zapošljavanje potrebno s ekonomske perspektive te se posao ne može odgoditi ili obavljati u inozemstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.