ODRŽANA SJEDNICA VLADE FBIH

11. juli proglašen Danom žalosti u FBiH

Vlada Federacije BiH također je donijela odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele MMF-ovih sredstava

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

E. H. / Avaz.ba

2.7.2020

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine, danom sjećanja na genocid u Srebrenici i Danom žalosti u FBiH.

Vlada Federacije BiH također je donijela Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija na poziciji tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima.  

- Konkretno, riječ je o sredstvimaa RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije Covid-19. Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava kantonima su broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton. Danas je, također, donesena i Odluka kojom su utvrđeni kriteriji raspodjele sredstava ovogodišnjeg Budžeta FBiH iz tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima - kantoni i općine, u iznosu od 30.000.000 KM – pojašnjeno je.

Dodaje se da od ovog iznosa, 10.000.000 KM će biti dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i općinama u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći budžetu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije Covid-19. 

- Daljnjih 20.000.000 KM bit će dodijeljeno gradovima i općinama za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na temelju javnog poziva – naglašeno je.

 

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

Federalna vlada odobrila je izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu finansija u iznosu od 200.000 KM. Sredstva su odobrena u svrhu uspostave sveobuhvatnijeg finansijskog mehanizma za projekte iz različitih oblasti od značaja za lokalni razvoj, a radi udruživanja sa sredstvima osiguranim putem Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) i dodjele istih jedinicama lokalne samouprave. 

Kako je obrazloženo, UNDP se obratio Federalnom ministarstvu finansija prijedlogom za pokretanje inicijative za uspostavljanje Finansijskog mehanizma za lokalni razvoj u Federaciji BiH. S obzirom da su već osigurana sredstava u iznosu od 800.000 KM, putem Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), nužno je bilo osigurati dodatna finansijska sredstva iz Budžeta FBiH za 2020. godinu u iznosu od 200.000 KM i udružiti ih sa sredstvima ILDP-a, te ih raspodijeliti jedinicama lokalne samouprave.

Federalna vlada donijela je četiri odluke o usvajanju programa utroška dijela sredstava namijenjenih unaprjeđenju avio saobraćaja Federacije BiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. 

- Danas usvojenim programom utroška sredstava Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija predviđeno je subvencioniranje JP Aerodrom Mostar u iznosu od 930.000 KM, a ova sredstva će biti utrošena za materijalne i troškove uposlenih, za provođenje epidemioloških preporuka s ciljem zaštite djelatnika i putnika od pandemije, za naknade za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatera i odobravanje projekata od strane regulatora, troškove stručnoga osposobljavanja uposlenika i drugo. Isti iznos bit će doznačen i JP Aerodrom Tuzla za nabavku sirovina i materijala, sitnog inventara i HTZ opreme, energenata, troškove osiguranja, naknadu za korištenje sistema za prihvat i otpremu zrakoplova, putnika i prtljaga i drugo. Za subvencioniranje dijela tekućih troškova poslovanja JP Međunarodni Aerodrom Sarajevo odobreno je 700.000 KM, a za JP Aerodrom Bihać 300.000 KM – istaknuto je.

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o provođenju aktivnosti za prijem zaposlenika na period do šest mjeseci u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, ZD RMU Breza d.o.o. Breza, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica i ZD RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila. 

- Data je saglasnost za prijem zaposlenika na period do šest mjeseci za rudnike koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i to ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla ukupno 52 zaposlenika, od čega 15 zaposlenika PK Dubrave 15 zaposlenika PK Šikulje i 22 zaposlenika, za potrebe tehnološkog procesa u jami) – pojašnjeno je.

ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurđevik odobren je prijem ukupno 41 zaposlenika i to 13 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu i 28 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj ukupno 92 zaposlenika, od čega 66 za potrebe tehnološkog procesa u jami i 26 za potrebe tehnološkog procesa na površinskom kopu.

Odobren je i prijem ukupno 71 uposlenika ZD RMU Breza d.o.o. Breza za potrebe tehnološkog procesa u jami, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica 114 zaposlenika za potrebe tehnološkog procesa u jami i ZD RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila 32 zaposlenika, također za potrebe tehnološkog procesa u jami.

Održana sjednica Vlade FBiH. Vlada FBiH

Federalna vlada danas je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan Strategije okoliša, utvrđenog Budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Budžetom FBiH za ovu godinu ova sredstva utvrđena su u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

- Bit će utrošena za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka (simultano mjerenje fizikalno-hemijskih pokazatelja kvaliteta zraka i meteoroloških parametara) i eksterne kalibracione jedinice, kao dio mreže monitoring kvaliteta zraka od značaja za Federaciju BiH. Stanice će nabaviti Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – istaknuto je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.