AFERE

Ljubuškić optužuje Pećanca: Ovakvog ugovora bi se postidio i menadžer najbogatijih svjetskih kompanija

U potpisanom aneksu možemo vidjeti širok spektar prava koja svoje uporište nemaju nigdje u pozitivnim zakonskim propisima, navodi v. d. direktorica JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

Avaz.ba

29.7.2020

Ljubuškić: Sporne odredbe ugovora. Arhiv

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem koje je potpisala v. d. direktorica Edina Ljubuškić i u kojem se navodi da su 23. aprila 2020. godine bivši direktor ove ustanove Nermin Pećanac i predsjednik Upravnog odbora Službe zaključili Aneks ugovora o pravima i obavezama direktora.

- Zaključeni Aneks ugovora se poziva u svom uvodnom dijelu na nepostojeći Zakon o ustanovama (postoji samo Uredba sa zakonskom snagom o ustanovama) te na članove Zakona o radu koji nigdje ne propisuju zaključenje bilo kakvog Aneksa i poziva se na Statut Službe koji u navedenom članu govori o v. d. mandatu direktora.

Zašto se obraćam javnosti nakon pronalaska ovog Aneksa ugovora? U vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH dva najodgovornija lica u Službi, direktor i predsjednik UO, potpisuju Aneks ugovora koji daje takva prava direktoru Službe da bi ih se postidio i menadžer iz svijeta najbogatijih privatnih kompanija – piše Ljubuškić.

Kako kaže Ljubuškić, Služba za zapošljavanje je javna ustanova u KS, a da u „potpisanom Aneksu ugovora možemo vidjeti širok spektar prava koja svoje uporište nemaju nigdje u pozitivnim zakonskim propisima“.

Neki od dijelova aneksa ugovora. SZKS

Kao takva prava, Ljubuškić navodi sljedeća - da Služba preuzima obavezu i jamči direktoru da će mu nadoknaditi u punom iznosu troškove u parničnim postupcima, prekršajne i novčane kazne, a koje bi mogao imati kao odgovorna osoba u Službi, da se direktor može razriješiti samo u slučaju da pravosudni organi utvrde nezakonitost u radu odgovorne osobe, da odluka o razrješenju mora biti detaljno obrazložena u protivnom je ništavna, da se direktor može razriješiti samo ako je proveo na funkciji šest mjeseci u izvještajnom periodu, da će se sa imenovanim po prestanku obavljanja funkcije direktora zaključiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radno mjesto u Službi, a ukoliko se ne zaključi ugovor Služba preuzima obavezu da će isplaćivati naknadu plaća za period dok traje mandat na koji je imenovan na poziciju direktora...

- Da preciziramo, Služba ima mnogobrojne prekršajne i novčane kazne (hiljade i hiljade KM) koje glase na g. Pećanca i “razumljivo" je što se obaveza plaćanja ličnih kazni prebacuje na Službu, da razrješenje direktora može biti samo rezultat rada pravosudnih organa iako niti jedan zakon ovo ne propisuje.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba propisuje tačno kada se direktor može razriješiti. Zakon propisuje šta može, a šta ne može biti ništavno i zar je moguće da se ovo može ugovarati i dogovarati. Ne postoji u zakonima odluka o opozivu, a isto tako, Zakon o radu nigdje to ne propisuje.

Pećanac: Bivši direktor Službe. Arhiv

Niti jedan važeći zakon ne propisuje šest mjeseci mandata tekuće godine, a razumljivo je što je ovo ugovoreno jer je bivši direktor u 2019. godini proveo na funkciji malo manje od šest mjeseci.

O isplatama naknada plaća, a da direktor i ne radi, neka sama javnost prosudi. Što se tiče dva primjerka Aneksa za Službu u protokolu nema niti jedan (broj protokola je uzet, ali primjerka nema), a jedan primjerak je pronađen u sefu Službe u sklopu personalnog dosijea g. Pećanca – navodi Ljubuškić.

Prema njenim navodima, sa sjednice Upravnog odbora na kojoj je diskutovano o inicijativi za potpis Aneksa ugovora, postoje dva zapisnika sa različitim sadržajem, a Aneks i njegov sadržaj nikad nisu bili tema na sjednicama UO.

- Na kraju, g. Pećanac je svo vrijeme od dana zaključenja ovog Aneksa na ugovor blatio, prozivao, omalovažavao... a sve u cilju da ukaže na svakakav kriminal, samo niti jednog trenutka nije spomenuo ovaj Aneks. Neka javnost sama prosudi da li je moralno i zakonski utemeljeno bilo potpisati ovakav Aneks na ugovor, a Služba će odmah čitav predmet uputiti Kantonalnom tužilaštu na nadležno postupanje – navodi Ljubuškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.