ILIJA LASIĆ TUŽIO KANTON

Iako je bio nezakonito imenovan, bivši šef policije u HNK potražuje skoro 50.000 KM!

Općinski sud u Mostaru presudio u njegovu korist, Pravobranilaštvo uložilo žalbu

Piše: M. Smajkić

8.10.2020

Lasić: Cijeli mandat bio obilježen sudskim procesima. Arhiv

U moru tužbi koje su protiv Hercegovačko-neretvanskog kantona podnosili budžetski korisnici, a kojima  potražuju naknade razlike toplog obroka, regresa, noćnog i prekovremenog rada, prevoza i slično, našla se i jedna zanimljiva.

Riječ je o tužbi koju je protiv Kantona podnio Ilija Lasić, bivši komesar policije, a koji je na tu poziciju, kako je pravomoćno potvrđeno presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, nezakonito postavljen.

Njegov cijeli mandat je, upravo, zbog nezakonitog imenovanja, bio obilježen sudskim procesima, ali je „izgurao“ četiri godine.

Iako je morao odstupiti, jer je znao da na tu poziciju nije došao legalno i uz to je mogao da se vrati na prethodno radno mjesto te mu egzistencija nije bila ugrožena, ipak, Lasić je odabrao drukčiji put.

Kako mu je više od godinu, nakon presude, bila uskraćena plaća, podnio je tužbu kojom je zatražio isplatu plaće za period od 1. avgusta 2017. do 29. septembra 2018. godine u iznosu od 47.455,93 KM, isplatu toplog obroka za isti period od 1.904 KM, dok je za naknadu za korištenje godišnjeg odmora zatražio iznos od 437 KM.

To je predočeno i u izvještaju o radu Pravobranilaštva HNK za prošlu godinu koji je početkom sedmice prihvaćen na sjednici Skupštine HNK.

Zanimljivo, uprkos tome što je nezakonito imenovan, kao i da je Lasić sam sebi dodijelio čin glavnog generalnog inspektora te koeficijent o plaći, Općinski sud u Mostaru je, lani u decembru, u potpunosti usvojio tužbeni zahtjev.

Presudom je ovaj sud obavezao HNK da Lasiću isplati iznos od skoro 50.000 KM. Na ovu presudu je Pravobranilaštvo HNK uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.