SARAJEVO

Pucanj iz topa sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu

A. Ovčina

12.4.2021

Pucanj sa Žute tabije - Avaz
Pucanj sa Žute tabije - Avaz
Pucanj sa Žute tabije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Tradicionalno, pucnjem iz topa sa Žute tabije u Sarajevu označen je početak ramazana. Iako su ranije na Žutoj tabiji bile desetine vjernika kako bi na ovom prelijepom mjestu dočekale najdražeg gosta, tabija je ove godine zbog pandemije koronavirusa bila dosta manje posjećena.

Pucnju s Žute tabije prisustvovala je novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Sarajevu, ali i još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Odjeven u narodnu nošnju, s fesom na glavi, tobdžija je uvijek privlačio pažnju u danima ramazana.

Ipak, pucnjem iz topa sa Žute tabije, iznad sarajevske općine Stari Grad, ovogodišnji ramazan nije najavio tobdžija Smail Krivić, kako je to bila praksa u ranijim godinama, već njegov zamjenik Adil Babić.

Krivić je zbog zaraze koronavirusom spriječen da i ove godine najavi dolazak mjeseca ramazana, što je činio duže od dvije decenije.

Pucnjem iz topa sa Žute tabije, nastavljena je ramazanska tradicija u Sarajevu, a mnogim postačima to je znak da upute dove da im post bude prihvaćen kod Gospodara i iftare se, odnosno prekinu post.

Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur'anu se u tom smislu kaže: "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite." (El-Bekare 183-184).

U skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini bit će organiziran u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.