PORUKA IZ OSCE-A

Kavalek i Stremkvist: Osigurati da novinari slobodno i bez straha izvještavaju

Medijske slobode i sloboda govora osnove su demokratije, poručuju iz OSCE-a

Piše: A. J.

3.5.2021

Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH i Johana Stremkvist (Johanna Stromquist) ambasadorica Švedske u BiH, zemlje koja predsjedava OSCE-om, uputile su čestitku medijskim radnicima povodom Svjetskog dana slobode štampe.

Istaknule su da se novinari u BiH suočavaju se sa sve većim brojem izazova.


- To bi se trebalo ticati svih nas jer su medijske slobode i sloboda govora osnove demokratije. Posebno u vrijeme krize ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama. Danas napadi, prijetnje, tužbe i optužbe odvraćaju mnoge novinare i novinarke od obavljanja svog posla. Novinarke su posebno ugrožene - kažu ambasadorice.

Ističu da vlasti moraju osigurati da novinari imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izvještavati i bez straha.


- Mi potičemo sve ljude da udruže snage i poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija. Svi novinari i novinarke u BiH ostanite snažni, ostanite profesionalni. Hvala vam na hrabrosti koju iskazujete i na vašim prilozima i člancima koji na inspirišu dok radimo zajednički na promjenam u društvu koje će donijeti bolji život - navele su Kavalek i Stremkvist.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.