TREBINJE

Dvije decenije Udruženja “Sonate” iz Trebinja: Usljed egzistencijalne krize narušeno mentalno zdravlje

Neophodno je da posvetimo značajnu pažnju unapređenju mentalnog zdravlja svih naših sugrađana

Piše: P. M.

26.5.2021

S obilježavanja 20 godina rada Udruženja. P. MUCOVIĆ

Trebinjsko Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji “Sonata” obilježilo je 20 godina postojanja. Za novog predsjednika “Sonate” izabran je grupni i radno-okupacioni psihoterapeut Srećko Ratković, koji je član ovog udruženja već 15 godina.



Velika podrška

Prema riječima Miholjke Janković, predsjednika Udruženja od njegovog osnivanja, “Sonata” je volonterska humanitarna organizacija s više od 100 članova iz cijele regije, koja je licima u duševnoj nevolji uvijek pružala podršku.

Ratković je naveo da su planovi za buduće djelovanje, poboljšanje mentalnog zdravlja, ne samo korisnika usluga ovog udruženja nego svih građana.

- Potrebno je da nastavimo s pružanjem usluge korisnicima na nivou radne i psihoterapije, edukacije i naših saradnika zdravstvenih radnika, ali i korisnika. Pandemija virusa korona narušila je mentalno zdravlje ne samo licima s psihološkim poteškoćama već i uvjetno rečeno zdrave populacije i otud je neophodno da posvetimo značajnu pažnju unapređenju mentalnog zdravlja svih naših sugrađana - rekao je Ratković.

Amra Kazić, iz mostarske kancelarije ombudsmana, navela je da su egzistencijalni problemi u najvećem broju uzroci patnji stanovništva na prostoru BiH.

Neriješeni problemi

- Egzistencijalni problem su, većinom, neriješeni, stavljaju se pod tepih, a to treba riješiti, treba pomoći ljudima koji usljed egzistencijalne krize nerijetko naruše mentalno zdravlje. Zadovoljstvo je što dijelimo radost važnog jubileja Sonate, čiji rad naročito cijenimo. Ono što je ovo udruženje ostvarilo i promoviralo treba da bude na ponos svima - naglasila je Kazić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.