NEIZVJESNOST

Mostarski vatrogasci strahuju: Hoće li biti rezanja plaća

Isključivo se išlo na smanjenje samo nama, kaže Petrić. Ne daj Bože da se, pogotovo u sezoni požara, igramo plaćama vatrogasaca, tvrdi Kordić

Mostarski vatrogasci na jednoj od intervencija. Arhiv

Piše: M. Smajkić

3.7.2021

Kao da nije dovoljno to što u borbu sa svakodnevnim požarima idu u dotrajaloj opremi i cisternama starim više od četiri decenije i svakodnevno, praktično, spašavaju živote i imovinu građana, mostarskim vatrogascima prijeti rezanje plaća.

Loše vijesti vatrogascima su stigle od gradskih vlasti, uokvirene u prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara.

Noćni rad

Prema tom dokumentu, manja primanja imali bi jedino vatrogasci, dok bi, naprimjer, matičari imali dodatak na plaću od 14 posto.

Zanimljivo, kao u slučaju matičara, kako je to navedeno, zbog posebnih uvjeta rada i odgovornosti 15 posto dodatka predloženo je za izvršioce na radnim mjestima poput načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo!?

Petrić: Jedini na gubitku. Arhiv

- Isključivo se išlo na smanjenje plaća vatrogascima jer, prema toj odluci, naknada za prekovremeni rad se s 50 posto smanjuje za 25 posto, za noćni rad s 35 na 25, za rad u dane državnog praznika s 50 na 40 posto, i tako dalje. Dakle, mi smo jedini na gubitku, jer niko od zaposlenika Gradske uprave nema noćni rad, a i ne rade državnim praznicima, kao ni vjerskim, za razliku od nas - kaže Marinko Petrić, predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca.

Ovakvom prijedlogu su se, istaknuo je, usprotivili jednoglasno i svoj odgovor su uputili gradonačelniku Mariju Kordiću. Ako predložene izmjene odluke budu usvojene, vatrogasci će, poručio je, izaći na ulicu.

Zakonski propisi

Kordić je, s druge strane, kazao da takva informacija nije tačna. Ustvrdio je da “nema govora o tome da se predlaže takvo nešto” te da je cijela priča “loše iskomunicirana”.

- Ovo je usklađivanje s novim kolektivnim ugovorom i ne daj Bože da ovo vijeće razmišlja, pogotovo u sezoni požara, da se igramo plaćama vatrogasaca. Nikome se ništa ne smanjuje, samo se usklađuje sa zakonskim propisima - rekao nam je Kordić.

Štrajk i ostavka

- Šutjeti nećemo, to je sigurno. Borit ćemo se za naša prava koja nam se pokušavaju oteti. Spremni smo i na štrajk, a, ako do toga dođe, tražit ćemo ostavku načelnika Odjela Predraga Šupljeglava - poručio je Petrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.