PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE

Kojović: Cijenu bojkota i blokiranja institucija plaćaju građani

U drugom glasanju, bez prisustva delegacije iz Republike Srpske, to bi palo, kaže Kojović

Kojović: Odluka Kolegija o odgađanju današnje sjednice političkog karaktera. Avaz

A. S.

27.7.2021

Nakon što je današnja sjednica Predstavničkog doma otkazana zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, Predrag Kojović (Naša stranka) je rekao da Ustav BiH i Poslovnik Parlamenta BiH predviđaju ovakve situacije.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović  izjavio je da je odluka Kolegija tog doma u proširenom sastavu o odgađanju današnje sjednice političkog, a ne poslovničkog ili pravnog karaktera, a sve kako bi se dalo vrijeme da se u narednom periodu političkim razgovorima i dogovorima prevaziđe kriza koju je izazvala odluka stranaka iz RS, prenosi Slobodna Bosna.

- To je cijeli skup odredaba pod nazivom obavezujuća participacija, koja bi omogućila potpuno održavanje današnje sjednice i donošenje odluka ukoliko je većina članova Parlamentarne skupštine prisutna - kazao je Kojović.

Naveo je da cijenu takvog ponašanja, bojkota i blokiranja institucija BiH plaćaju svi građani BiH, a u ovom slučaju, konkretno, najveću cijenu platit će građani Republike Srpske.

- Mogli smo raspravljati o svim tačkama, glasati, imati većinu za određene prijedloge. S obzirom na nedostatak entitetske saglasnosti, Kolegij bi imao određeni period da pokuša postići sporazum, a ukoliko to ne bi uspio, to bi išlo u drugo glasanje. U drugom glasanju, bez prisustva delegacije iz Republike Srpske, to bi palo - dodao je Kojović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.