PORUKA GRAĐANA

Općinska organizacija u Centru doživjela potpuni debakl: Otac i sin Ademović najveći moralni gubitnici ovih izbora

Građani ove općine su pokazali šta misle o Ademovićima i njihovim radikalnim politikama

Kemal i Jasmin Ademović. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 20 minuta

Prije nekih godinu dana propao je i posljednji pokušaj Jasmina Ademovića, vijećnika u Općinsko vijeću Centar i predsjednik odbora Naroda i pravde (NiP) raspiše referendum kojim bi opozvao Srđana Mandića. 

U mjesecima koji su prethodili tome Ademović je sipao najgore optužbe i kvalifikacije na Mandića. Još i puno prije toga, Ademović mlađi je raskinuo koaliciju trojke u svojoj općini i krenuo otvoreno šurovati sa SDA i njihovim partnerima.

Da stvar bude gora, sve je to radio na svoju ruku, demonstrirajući moć i bahatost i otvoreno prkoseći rukovodstvu svoje stranke na čelu s Elmedinom Konakovićem koji se otvoreno protivio Ademovićevim potezima, no dobijao je s druge strane bahate i osione poruke da on ne može upravljati u Centru.

Primio Gratza

Nije se Ademović smirio ni tokom predizborne kampanje, pa je i trojki i šefu Konakoviću još jednom zabio nož u leđa, primajući u službene prostorije kadndiata DF-a za načelnika Općine Centar Dennisa Gratza u pratnji njegove desne ruke Albina Zuhrića koji je Konakovića u više navrata nazivao šefom narkokartela.

No, stvari su bili i puno zlokobnije. Naime, javna je tajna da su otac i sin Ademović predvodnici one radikalnije struje NiP-a koja nikada nije prekidala svoje kontakte s paradržavnim strukturama SDA, a potkopavanje trojke iznutra demonstrirali su na više mjesta, posebno uočljivo unutar sarajevske Općine Centar.

Konačno, za Ademovića mlađeg koji se zakulisnim igrama i pritiscima pokušao ustoličiti za vladara u Općini Centar došao je veliki ispit 6. oktobra. Sve što mu je trebalo je poraz Mandića kojeg je pokušao osvojiti i komotna većina uz SDA pomoću koje bi upravljao općinom. Umjesto toga, uslijedio je hladan tuš. Srđan Mandić u Općini Centar imao je više glasova nego svi njegovi protukandidati zajedno, dok je NiP u Centru dožvio doslovni debakl.

Uvjerljiv poraz

Dakle, kad sve saberemo i oduzmemo, Narod i pravda je jedan od najvećih poraza na ovogodišnjim lokalnim izborima doživjela upravo u Centru, građani ove općine su pokazali šta misle o Ademovićima i njihovim radikalnim politikama.

Pošto je iluzorno da će Jasmin Ademović preuzeti odgovornost za svoj izborni debakl, pitanje je šta će učiniti predsjednik stranke Elmedin Konaković. Naime, nakon otvorenih poniženja koje su mu priređivali Ademovića, njihov izborni poraz mu sjeda kao kec na desetku. Sada ostaje da se vidi da li će tražiti Jasminovu odgovornost.

Bez četiri vijećnika

NiP koji je na prošlim izborima bio najjača stranka u Centru, sada je osvojio samo 13,42 i po rezultatu se skoro izjednačio s petoplasiranom Strankom za BiH koja je osvojila 12,81 posto glasova. U ovoj općini Naša stranka je bila prva sa 21,06 posto glasova, drugi je bio SDP sa 19,18, dok je na trećem mjestu SDA imala 18,10 posto.

Prema nekim procjenama ova stranka će nakon izbora izgubiti čak četiri vijećnika u Općinskom vijeću,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.