ANALIZA FINANCIAL TIMESA

Smanjenje zapadne podrške Dejtonskom sporazumu je loš znak za Bosnu

Zapadne sile bi mogle platiti visoku cijenu za ustupak Kini i Rusiji u Vijeću sigurnosti UN-a

Analiza Financial Times-a. Screenshot

H. J. I.

9.11.2021

Urednik uglednog časopisa Financial Times, Toni Barber (Tony) u posljednoj analizi dotakao se trenutne političke situacije u BiH.  

Njegovu analizu prenosimo u cijelosti. 

- Vijeće sigurnosti UN-a prošle sedmice je produžilo za godinu dana mandat EU mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini. U toj nesretnoj, podijeljenoj zemlji tenzije su porasle tako brzo da bi jednoglasno glasanje Vijeća moglo izgledati kao dobar primjer saradnje između zapadnih zemalja s jedne strane, a Rusije i Kine s druge.

To nije ništa od toga. To je poraz zapadne diplomatije i još jedan ekser u kovčeg Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan bosanski rat 1992-95, najnasilniji sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. To pokazuje da zapadnim vladama nedostaje politička volja da se zauzmu za svoje vrijednosti i uspostave svoj autoritet čak i u problematičnom dijelu Evrope gdje SAD, EU i NATO generalno drže prednost od sredine 1990-ih.

Otvoreni rat je malo vjerovatan

Bosna i Hercegovina nije jedini primjer. U Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, tri zemlje koje se prostiru preko nestabilne granice između zapada i Rusije, SAD i Evropljani teško mogu oblikovati događaje. U stvari, ova trojka predstavlja rasparčane države, čije je pojmovno teritorijalno jedinstvo obesmišljeno otcijepljenim regionima koje podržava Rusija.

Da li je Bosna i Hercegovina, čija su politika i institucije zamrznute duž etničkih linija od 1990-ih, osuđena da ide istim putem? Otvoreni rat je malo vjerovatan. Podmuklije su prijetnje secesijom od bosanskih Srba — koji su, uz Bošnjake i bosanske Hrvate, jedna od tri zajednice u državi.

Glasanje u Vijeću sigurnosti je loš znak jer su se, u zamjenu za ruski i kineski pristanak, zapadne sile složile da iz rezolucije UN-a isključe svako spominjanje Ureda visokog predstavnika u Sarajevu. Ovaj naizgled mali detalj bio je, u stvari, značajno odstupanje od dugogodišnje diplomatske pozicije zapada. To je ustupak za koji bi mogli platiti visoku cijenu.


Dejtonski mirovni sporazum

Ured visokog predstavnika je važan jer je zadužen za poštivanje Dejtonskog sporazuma i zaštitu jedinstva Bosne od ekstremnih nacionalista i secesionista. 

Nosilac funkcije, koji je uvijek bio Evropljanin, provodi civilne aspekte mirovnog rješenja. Prvi visoki predstavnici energično su obavljali svoje dužnosti, otpuštajući oko 140 bosanskih zvaničnika, uključujući ministre, sudije, državne službenike i izabrane političare za koje se smatralo da predstavljaju prijetnju Dejtonu.

Ne može a da ne nanese štetu političkom autoritetu visokog predstavnika to što zapadne vlade više ne osjećaju potrebu da insistiraju na spominjanju Ureda u vitalnoj rezoluciji UN-a. 

To signalizira secesionistima bosanskih Srba da Zapad gubi interes za rigoroznu primjenu sporazuma iz 1995. godine. Lideri bosanskih Srba, koji su uvijek u potrazi za načinima za uništavanje Dejtona, žele ukidanje Ureda visokog predstavnika. I Rusija želi isto.


Upozorenja Kristijana Šmita

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), bivši ministar Njemačke vlade, preuzeo je ulogu visokog predstavnika u avgustu. Ali ni bosanski Srbi ni Rusija ne priznaju njegovo imenovanje. U svom prvom izvještaju, Šmit je upozorio da se Bosna i Hercegovina suočava sa "najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu" i da su nedavne akcije bosanskih Srba "ravne secesiji bez njenog proglašenja".

Ali nekada snažna odbrana Dejtona od strane Zapada ustupila je mjesto nacionalizmu u Bosni i Hercegovini. Zapadne diplomate se čak poigravaju sa izbornim reformama koje bi konsolidovale moć etnički zasnovanih političkih partija.

Dejton je bio dvosmislena nagodba. Okončao je trogodišnje užasno nasilje i obećao pomirenje. Ali to je također pomoglo učvršćivanju lokalnih političkih elita koje dijele plijen moći po etničkim linijama. Daleko od smirivanja tenzija, saučesništvo zapada u sumornoj politici etničke podjele jednostavno će stvoriti probleme za budućnost - zaključio je Barber u svojoj analizi za Financial Times. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.