EU PARLAMENTARCI

Tineke Strik i Dietmar Koster za "Avaz": Moramo pokazati Dodiku da su njegovi potezi neprihvatljivi

BiH je u velikoj političkoj krizi, ciljane sankcije su neminovne, kažu Strik i Koster

Strik i Koster: Ne možemo samo posmatrati šta se dešava. Avaz

Piše: Helena Javor-Ibrahimbegović

15.11.2021

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Koster (Köster) (S&D, Njemačka) boravili su krajem prošle sedmice u našoj zemlji. Njih dvoje su među potpisnicima pisma kojim su parlamentarci nedavno pozvali visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i visokog predstavnika EU Žozepa Borelja (Josep Borrell) da reagiraju na trenutnu političku krizu u BiH.

U intervjuu za “Dnevni avaz” Strik i Koster su se osvrnuli na održane sastanke tokom boravka u našoj zemlji, zaključke koje su donijeli, govorili su o tome šta očekuju od Evropske unije...


Zabrinuta zbog onoga što se dešava u BiH

Na pitanje zašto se toliko zalaže i bori za BiH, zastupnica Strik je istakla da ima dovoljno godina da pamti šta se desilo tokom rata od 1992. do 1995. godine.

- Mi u Nizozemskoj smo se angažirali još više zbog sudbine i razvoja događaja u Srebrenici. To je zaista trauma i u Nizozemskoj i mislim da mi nosimo veliku odgovornost. I kao član Evropskog parlamenta, koautor sam izvještaja koji pravimo u Parlamentu o situaciji u BiH. To mi također daje priliku da zaista pratim situaciju, i trenutno sam veoma zabrinuta zbog onoga što se dešava u BiH, i zbog odgovora međunarodne zajednice na cijelu situaciju. To je ono što je presudilo da napišem pismo, s jedne strane pozivajući na hitnost, ali također i da se pošalje prava poruka u kojem smjeru BiH treba ići – ističe Strik.



Tineke Strik. Arhiv

Zastpunik Koster je dodao da su mnogi građani razočarani u EU.


- BiH se nalazi u velikoj političkoj krizi, to je moj zaključak. To je razlog zašto smo došli ovdje. Za mene je veoma važno da mi kao jedan saveznik, koji je odgovoran  za razvoj zemlje, pomognemo u rješavanju ove krize - rekao je.


Oboje zastupnika osvrnulo se na poteze Milorada Dodika i najavljene sankcije.


- Kada je u pitanju gospodin Dodik, definitivno moramo pričati o sankcijama, ciljanim sankcijama. Ne želimo pogoršati svakodnevni život ljudi u Republici Srpskoj, ali moraju postojati ciljane sankcije za političare koji su odgovorni za bojkot državnih institucija, jer to sve može dovesti do secesije i mi to ne prihvatamo. Ne prihvatamo da se nalazimo na tom putu – istakao je Koster.



Dietmar Koster. Arhiv

Strik se osvrnula i na korištenje riječi “rat”, te je istaknula kako su i u pismu naveli da Dodik provocira svojom etničkom retorikom.


- Već je privolio NSRS da usvoji zakon o Agenciji za lijekove. Poduzeo je neke prve korake u povlačenju iz državnih institucija. Ovo je definitivno pogrešan smjer i moramo pokazati Dodiku da je to neprihvatljivo, neustavno i da će se suočiti sa posljedicama – dodala je Strik.


Oboje su naveli kako se nadaju da će se EU pridružiti SAD koje su odlučne u namjeri da uvedu sankcije. Dodali su da, prije svega zbog ličnih interesa Dodika i njegovih pristalica, smatraju da bi sankcije od EU imale više efekta.




Ne možemo samo posmatrati

Koster je istakao da je ovo teška politička kriza i da EU mora preuzeti više odgovornosti za trenutnu situaciju u BiH.

- Ako nismo u stanju da doprinesemo dobrom, mirnom, održivom rješenju, ovdje u našem direktnom susjedstvu, onda zaista imamo fundamentalne probleme unutar EU. U pitanju je kredibilitet Evropske unije. Vraćam se sa ovim znanjem nazad za Brisel i Strazbur, borit ću se po ovom pitanju zajedno sa svojim kolegama u Parlamentu kako bi se nešto postiglo. EU ne može samo posmatrati šta se dešava, moramo poduzeti konkretne poteze, posebno kada su u pitanju Republika Srpska i Dodik – zaključio je Koster.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.