VAŽNI RAZGOVORI

Erduan Kafedžić se sastao sa Derekom Cholletom: Američka podrška je neupitna

Ivana Korajlić, generalna direktorica Transparency Internationala rekla je nakon sastanka da su podijeljene informacije u svim reformama kada je riječ u borbi protiv korupcije

Kafedžić nakon sastanka: KS će nastaviti biti model u borbi protiv korupcije. L. Memčić

Piše: Lejla Memčić

16.11.2021

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije održao je sastanak sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

Nakon sastanka Kafedžić je kazao da je razgovarano o strateškim ciljevima.


Kafedžić: Vještačke krize da se prikrije korupcija. L. Memčić

- Dotakli smo se i aktuelne političke situacije u aspektu borbe protiv korupcije. Američka podrška je neupitna i KS će nastaviti biti model u borbi protiv korupcije. Ovdje su zapravo dvije teze koje političari plasiraju. Prva je da se zataška korupcija. Ovo su često i vještačke krize prouzrokovane da se s krene pažnja. Mi pričamo o problemima političara, a ne građana - kazao je Kafedžić.

Ivana Korajlić, generalna direktorica Transparency Internationala rekla je nakon sastanka da su podijeljene informacije u svim reformama kada je riječ u borbi protiv korupcije.


Ivana Korajlić: Mislim da svako ko ima opasne namjere treba da bude targetiran. L. Memčić

- Upitna je i izborna reforma koja je stvorena možda baš i iz tog razloga da se blokiraju priče o bilo kakvoj korupciji. Ovo što se dešava je zabrinjavajuće jer nismo imali do sada ovoliku inicijativu o prebacivanju nadležnosti. Velika su očekivanja i od međunarodne zajednice, čekamo da nam riješe sve probleme - dodala je.

Naglasila je da nije razgovarano o rješenjima koje nude predstavnici SAD.

- Jedini način je targetiranje pojedinaca koji stagniraju reforme. Mislim da svako ko ima opasne namjere treba da bude targetiran, kada govorimo o sankcijama vezano za korupciju, tu bismo vjerovatno imali sve predstavnike vlasti u BiH - zaključila je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.