SKUPŠTINA KS

Usvojen izvještaj o radu Opće bolnice za 2020. godinu

Zastupnici su sa 23 "za" i 6 "protiv" usvojili Izvještaj o radu Opće bolnice za 2020. godinu

Usvojen izvještaj Opće bolnice. Avaz

Piše: A. Č.

14.12.2021

U nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na dnevnom redu je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2020. godinu.

Profesor Mirza Bišćević uime direktora Ismeta Gavrankapetanovića prezentirao je Izvještaj o radu Opće bolnice.

- Prošlu godinu je obilježila pandemija. Nakon što je novi menadžment stupio na funkciju zatražena je revizija finansijskih izvještaja, medicinske opreme. O rezultatima su sve nadležne institucije obaviještene nakon što je provedena revizija. Uspostavljen je protokol strategije liječenja pacijenata od covida i angažirali smo doktore honorarno kako bi nam pomogli u liječenju pacijenata u Covid odjelu. Uspostavljena je i međunarodna saradnja. Potreban nam je podrška osnivača kako bi zaposlili nove kadrove, od medicinskih do stručnih kadrova - rekao je, između ostalog, Biščević.

Nova sistematizacija

Zastupnik Zvonko Marić pitao je premijera i Bišćevića o statusu bolnice.

- Podnio sam inicijativu da ova bolnica bude kantonalna bolnica. Nisam vidio nikakvu aktivnost po ovom pitanju - pitao je Marić.

Zastupnica Amra Hasagić pitala je da li je tačno da je usvojena nova sistematizacija.

- Koliko je primljeno novih uposlenika - pitala je Hasagić.

Zastupnik mirza Čelik pitao je da li Opća bolnica ima dovoljno nemedicinskog kadra.

Zastupnik Dževad Poturak pitao je da li su na pozicije pneumatičara primani radnici koji su po struci tesari, vodoinstalateri i drugi građevinski radnici.

- To nije rad samo s kisikom, ovo je sve bilo u jeku pandemije. Oni su prošli neki kurs i sada se bave našim životima. da li je ovo istina - pitao je Poturak.

Status kantonalne bolnice

Zastupnik Vedran Jakupović pitao je kakav je odziv Vlade po pitanju odobravanja zapošljavanja i to ugovora na neodređeno vrijeme.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Bišćević je rekao da niko nije zaposlen mimo zakona.

- Ukoliko neko ima informaciju da se radilo mimo zakona, molim da se dostavi ima zaposlenih i ime osobe koja ga je zaposlila i mi ćemo sprovesti istragu. Što se tiče prelaska 13 anesteziologa, on je izvršen u skladu sa zakonom. Na mjestu pneumatičara rade primarno moleri. Uz dužno poštovanje, mislim da niko od nas nije toliko neozbiljan da na tu poziciju stavi nekavlifikovanog radnika. Mi smo dobili pohvalu da smo najbolja bolnica na Balkanu po pitanju sigurnosti i kvaliteti medicinskih gasova na što smo ponosni - rekao je Bišćević.

Resorni ministar Vranić odgovarajući na pitanja zastupnika rekao je da su od Federalnog ministarstva dobili upitstva kako bi Opća bolnica dobila status kantonalne bolnice.

Jako dobri pokazatelji

Tokom diskusije zastupnik Poturak govorio je o radu Opće bolnice.

- Dobivam nekoliko poruka u kojima mi govore da su građevinski radnici radili kao pneumatičar. Dobro znam da ste se krpili u jeku pandemije. Na primjer, ni dan danas još uvijek niste zakonski verifikovali medicinske aparate, a decembar prolazi. Isto tako Opća bolnica ima 150.000 KM nepokrivenih ugovorom računa za dostavljanje medicinskih gasova što znači da se krši Zakon o javnim nabavkama. Ono što je bilo dobro, bilo je dobro i to fantastično. Moramo upozoravati na stvari i činjenice koje su loše kako bi bile još kvalitetnije i da narod koji dolazi u bolnicu bude siguran - rekao je Poturak.

Zastupnik Aljoša Čampara rekao je da će podržati izvještaj opće bolnice.

- Sigurno postoje greške i poteškoće u radu, ali one su sigurno u svim velikim kolektivima. Izneseni su jako dobri pokazatelji u odnosu na ono koliko smo novca izdvojili. Treba nastaviti jačati Opću bolnicu - rekao je Čampara.

Zastupnici su sa 23 "za" i 6 "protiv" usvojili Izvještaj o radu Opće bolnice za 2020. godinu.

Protiv su glasali zastupnici SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.