STRAZBUR

Plenković na komemoraciji Sasoliju razgovarao o stanju u BiH: Trebamo podržati njen suverenitet i integritet

U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Šengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Evrope, posebno Bosne i Hercegovine, kazao je Plenković

Plenković: Razgovarao s Mičelom i Matsolom. arhiv

E. Ć.

17.1.2022

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prisustvovao je komemoraciji u čast preminulog predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija (Sassoli) u Strazburu. Plenković je iskoristio priliku i razgovarao s evropskim političarima, a jedna od tema je bila i Bosna i Hercegovina.



Svi konstitutivni narodi da se osjećaju bolje

Plenković je razgovarao o stanju u BiH, te ulasku Hrvatske u šengengski prostor. U Strazburu se susreo sa Robertom Matsolom, Maltežankom koja se spominje kao potencijalna nasljednica Sasolija, a razgovarao je i s predsjednikom Evropskog vijeća Čarlsom Mičelom (Charles Michel).

Plenković mu je rekao da bi bilo "jako važno da na najvišoj razini raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

- Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njezino funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem - rekao je Plenković.

Završna faza razgovora o izmjenama izbornog zakona

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Šengen, eurozona te BiH.

- U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Šengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Evrope, posebno Bosne i Hercegovine - kazao je Plenković te dodao:

- Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.