DOM NARODA FBIH

Konaković: Došlo je do te mjere da Jasko i Salko kažu "ma ne daj Sarajevu, daj meni manje, ali nek Sarajevo nema"

Tadiću ti si potpuni gigant, kako u potpunom miru vi gurate sve SDA-ovce da pokupe sve gelere i fino i pametno to radite, poručio je

Elmedin Konaković o ponderu. SCREENSHOT

S. Spahić

17.2.2022

U toku je diskusija o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se tiču smanjenja pondera Sarajevu.

Delegat HDZ-a Ivo Tadić u svojstvu predlagača je rekao da je potrebno donijeti novi i pravedniji zakon. 

Kriteriji koji su uzimani u obzir nisu neki pokazatelji. Nadam se da će Vlada donijeti novi zakon, ali Vas ipak molim da usvojite sad prijedlog izmjena ovog Zakona - poručio je Tadić.





Stimulacija onih koji ne plaćaju PDV

Delegat NiP-a Konaković je oštro kritikovao izmjene pondera.

- Žao mi je što nema vedete izmjena ovog Zakona kolege Jasmina Duvnjaka, zajedno sa Salkom Zildžićem. U objašnjenju stoji da je usvojen ponder 2 u Sarajevo zbog ratnih razaranja, pa bih volio da mi Tadić i Ilić objasne da u Mostaru nije bilo ratnih razaranja. Volio bih da mi se kaže da li je ovaj Zakon proveden u skladu sa procedurama, Ustavom i poslovnikom, to jeste da li je napravljena fiskalna procjena, da li su kontaktirane jedinice lokalne samouprave koje su prenijele nadležnosti na kanton? Da li znate da stimulišete one koji ne plaćaju PDV? Sarajevu se uzima 144 miliona KM - rekao je Konaković.


Guranje SDA-ovaca

Konaković je poručio da nije teško predvidjeti šta će se desiti sa izmjenama pondera kada dođu na Ustavni sud FBiH, jer nije izvršena fiskalna procjena.

- Tadiću ti si potpuni gigant, kako u potpunom miru vi gurate sve SDA-ovce da pokupe sve gelere i fino i pametno to radite. Kada pitam SDA-ovce "Zašto ne usvojite zakon koji će pomoći svima ravnopravno?" kažu "To neće HDZ". Politike HDZ-a rade pametno, sa strane i neće to HDZ nikad više promijeniti dok ne dobije bolje uslove za mjesta gdje vode političke procese. HDZ-u kapa dole i za ovo i za bolnice. Ovdje prolazi sve što vi hoćete. Došlo je do te mjere da Jasko (Jasmin Duvnjak) i Salko (Zildžić) kažu "ma ne daj Sarajevu, daj meni manje, ali nek Sarajevo nema". Doći ću u Tuzlu i ovo isto reći - kazao je Konaković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.