PREDSJEDAVAJUĆI PD PSBIH

Predsjedavajući Zvizdić s delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB

U delegaciji ove slovenačke partije bili su i član Evropskog parlamenta i bivši ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Ivo Vajgl, te bivši ministar odbrane Republike Slovenije Roman Jakič

Zvizdić sa predstavnicima slovenačke stranke SAB. AGENCIJE

S. S.

30.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu s delegacijom slovenačke parlamentarne stranke SAB, s predsjednicom te partije i bivšom predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek na čelu.

U delegaciji ove slovenačke partije bili su i član Evropskog parlamenta i bivši ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Ivo Vajgl, te bivši ministar odbrane Republike Slovenije Roman Jakič.

Antiustavne i štetne blokade

Predsjedavajući Zvizdić je, na početku sastanka, izrazio saučešće povodom pogibije Marijana Ristića, slovenačkog konzula u Banjoj Luci. Zamolio je predsjednicu Bratušek da prenese poruke iskrenog saučešća porodici i narodu Republike Slovenije. 

Upoznao je goste s aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u BiH i s posljedicama agresije na Ukrajinu na stanje u BiH i naglasio da je Bosni i Hercegovini potrebno što prije dodijeliti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i povećanje broja vojnika unutar EUFOR misije. Rekao je i da je neophodno zaustaviti antiustavne i štetne blokade države, te sankcionirati sve one koji rade na destrukciji države.

Poštuje suverenitet

Predsjednica SAB Alenka Bratušek rekla je da Republika Slovenija u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina faktor mira na zapadnom Balkanu i u Evropi i naglasila da Slovenija razumije probleme s kojima se BiH suočava.

Članovi slovenačke delegacije osvrnuli su se i na požarišta u Bosni i Hercegovini i iskazali nerazumijevanje sprečavanja slanja helikoptera koji bi efikasno ugasili požar i spriječili materijalnu katastrofu za svoje građane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.