INTERES MLADIH

Posjetili smo Sajam zapošljavanja: Slovenci došli po radnu snagu u BiH, "vaši radnici su dobri!"

Toliko se traže radnici da su se plate skoro udvostručile, naravno sve zavisi od firme do firme, kazala nam je Barbara Zonta

Puno je zanimanja, a firme vole BiH, vole vaše radnike, jer su dobri radnici. N. Ajnadžić

Piše: N. Aj.

30.3.2022

U Sarajevu danas se održava Sajam zapošljavanja gdje 17 slovenskih firmi traže radnike iz Bosne i Hercegovine.

Ekipa "Avaza" posjetila je Sajam u hotelu "Holiday" te razgovarala s predstavnicima kompanija kao i sa zainteresiranim građanima kojih je, kako smo se uvjerili, najviše mladih osoba.

- Puno je zanimanja, a firme vole BiH, vole vaše radnike, jer su dobri radnici. Zato smo odlučili napraviti Sajam i zadovoljni smo. Puno je zanimanja, od električara, kuhara, vozača, programera… Ovdje su dobre, poznate slovenske firme. Toliko se traže radnici da su se plate skoro udvostručile, naravno sve zavisi od firme do firme – kazala nam je Barbara Zonta, iz firme “Moje Delo” koja je u organizaciji Sajma.

Simon Ušaj iz kompanije "Mlinotest" rekao je da traže različite profile radnika, poput pekara, operatera proizvodnih linija, teničara…

Za radnike koji rade treće smjene, pričamo o plaći od oko 1.000 eura za početak, a kasnije za stručnjake i iskusne radnike plaće i vice od 1.500 eura.


Sa Sajma zapošljavanja u Sarajevu - Avaz
Sa Sajma zapošljavanja u Sarajevu - Avaz
Sa Sajma zapošljavanja u Sarajevu - Avaz
Simon Ušaj - Avaz
Sa Sajma zapošljavanja u Sarajevu - Avaz
+4

Dvadesetogodišnji Emir Fejzić posjetio je Sajam u potrazi za poslom kojim želi da se bavi, a to je CNC operater.

- Čuo sam da je u inostranstvu dobro plaćen. Želim da se razvijam i nadam se da ću uspjeti. U BiH teško da ima pozicija za taj posao. Dao sam svoj kontakt nekim firmama i nadam se da će biti nešto. Ja ne želim da idem iz BiH, samo posao koji mene zanima nije razvijen ovdje - rekao nam je Fejzić.

Jučer je Sajam održan i u Banjoj Luci, gdje je bilo 35 kompanija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.