Iftar tokom ramazana je više od večere. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme.
Nakon hurme i vode slijedi topa bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftar. Kako kažu, topa je dio tradicije Sarajeva. Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira.
Sastojci koji idu u topu zavise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično ide mladi, stari i dimljeni sir, puter, kajmaki žumance.
Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri i zbog toga se i zove topa.
Uz topu idu i domaće lepine, evo kako ih napraviti:
Sastojci: 200 g brašna, 3 kašike jogurta, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, vode po potrebi.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i soli.
2. Dodajte jogurt i vode po potrebi pa umijesite glatko tijesto.
3. Dobro ga razradite pa ostavite 15 minuta da se odmori.
4. Razvucite ga tanko i pecite na suhoj ugrijanoj tavi.
Kada je riječ o slatku preporuka je sutlijaš ili kompot od voća. Evo kako napraviti sutliju:
Sastojci: 500 ml mlijeka, 200 g riže, 180 ml vrhnja za kuhanje, 1 štapić vanilije, 4 kašike šećera.
Priprema:
1. U šerpu uspite mlijeko, šećer i očišćene sjemenke vanilije, zajedno sa štapićem.
2. Dodajte rižu i kuhajte dok ne bude na pola gotova. Umiješajte vrhnje i kuhajte dok riža ne upije tekućinu.
3. Izvadite mahunu vanilije i vadite sutliju u zdjelice.