PREPORUKE

Šta za iftar: Topa, domaće lepine i sutlijaš

Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira

Topa je dio tradicije Sarajeva. Arhiv

Piše: Z. K.

2.4.2022

Iftar tokom ramazana je više od večere. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i sijelo. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme.

Nakon hurme i vode slijedi topa bez koje mnogi postači ne mogu zamisliti iftar. Kako kažu, topa je dio tradicije Sarajeva. Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo i različite vrste sira.

Sastojci koji idu u topu zavise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično ide mladi, stari i dimljeni sir, puter, kajmaki žumance.

Svi sastojci treba da se tope na laganoj vatri i zbog toga se i zove topa. 


Domaće lepine

Uz topu idu i domaće lepine, evo kako ih napraviti:

Sastojci: 200 g brašna, 3 kašike jogurta, 2 kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, vode po potrebi.

Priprema:

1. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i soli.

2. Dodajte jogurt i vode po potrebi pa umijesite glatko tijesto.

3. Dobro ga razradite pa ostavite 15 minuta da se odmori.

4. Razvucite ga tanko i pecite na suhoj ugrijanoj tavi.


Sutlijaš

Kada je riječ o slatku preporuka je sutlijaš ili kompot od voća. Evo kako napraviti sutliju:

Sastojci: 500 ml mlijeka, 200 g riže, 180 ml vrhnja za kuhanje, 1 štapić vanilije, 4 kašike šećera.

Priprema:

1. U šerpu uspite mlijeko, šećer i očišćene sjemenke vanilije, zajedno sa štapićem.

2. Dodajte rižu i kuhajte dok ne bude na pola gotova. Umiješajte vrhnje i kuhajte dok riža ne upije tekućinu.

3. Izvadite mahunu vanilije i vadite sutliju u zdjelice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.