REAKCIJE

Turković: Šmitova odluka je očekivana, zakonita i neophodna

Vjerujem da će i ova odluka, kao i one jučerašnje, biti još jedan jasan signal i poruka da se obustavi i poništi svaki drugi pokušaj da se pravnim nasiljem i zloupotrebom entitetskih institucija podriva država, istakla je

Bisera Turković. Arhiva

Piše: H. J. I.

12.4.2022

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se na svom zvaničnom Facebook profilu povodom korištenja bonskih ovlasti, te je istakla da je Šmitova odluka bila očekivana. 

- Odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS je očekivana, zakonita i neophodna imajući u vidu da je pomenuti zakon direktno kršio Ustav BiH.

Vjerujem da će i ova odluka, kao i one jučerašnje, biti još jedan jasan signal i poruka da se obustavi i poništi svaki drugi pokušaj da se pravnim nasiljem i zloupotrebom entitetskih institucija podriva država, njene nadležnosti, institucije i postignuti napredak.To je preduvjet za nastavak reformskih procesa i efikasan rad na rješavanju brojnih izazova sa kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine - napisala je Turković. 


Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit  upotrijebio je bonske ovlasti i obustavio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Razlog za upotrebu bonskih ovlasti je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Kako je pojasnio, zakon je obustavio do odluke Ustavnog suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.