38 GODINA U SLUŽBI

Veteran NATO-a Džejmi Ši: Nije primjereno što Milanović radi, želi povezati prijem Finske i Švedske sa situacijom u BiH

BiH je tema za Visokog predstavnika ili Evropsku uniju ili UN, ali ne NATO

Džejmi Šea. Agencije

E. Ć. / Index.hr

8.5.2022

Džejmi Ši (Jamie Shea), član Međunarodnog osoblja NATO-a 38 godina, bio je zaštitno lice Alijanse tokom sukoba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

On je tokom 38-godišnje službe u Alijansi bio na nekoliko visokih pozicija. Bio je i zamjenik pomoćnika generalnog sekretara za nove sigurnosne izazove i direktor za planiranje politike u privatnom uredu bivšeg generalnog sekretara Rasmusena tokom pripreme NATO-ovog strateškog koncepta iz 2010. godine. 

Trenutno je član Grupe strateških savjetnika Zapovjedništva NATO snaga za specijalne operacije u SHAPE-u (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) u Belgiji.



Finska i Švedska dobitak za NATO

Ši je u intervjuu za Index.hr govorio o mnogim aktuelnim temama, a jedna od njih su bile izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji zagovara da se blokira pristup Finske i Švedske NATO-u dok se ne promijeni Izborni zakon u Bosni i Hercegovini.

- Vidio sam što je rekao predsjednik Milanović. Vratimo se korak u nazad. Finska i Švedska nisu još službeno zatražile prijem u NATO. Sve je to još hipotetski. Hrvatski predsjednik sve to želi povezati s izbornom reformom u BiH.

Svima je jasno da nije primjereno povezivati bilateralne teme s odlukama na multilateralnom nivou. Ipak mislim da su Finska i Švedska tako velika tema te da bi bile velike dobitak za NATO, što će na kraju hrvatske vlasti dovesti na pravi put. 

Postoji i vlada Hrvatske, postoji i parlament, koji mora ratificirati sporazum o pristupanju Finske i Švedske. Uvjeren sam da će NATO imati jedinstveni stav po tom pitanju.

Što se tiče situacije u BiH, to je tema za Visokog predstavnika ili Evropsku uniju ili UN, ali ne NATO. Tu temu treba pokrenuti na za to odgovarajućem mjestu - rekao je Ši za Index.

Sve ovisi o Putinu

Veteran NATO-a je mišljenja da će Srbija morati odabrati stranu, jer će se Rusija i Zapad sve više udaljavati kako traje rat u Ukrajini. Istakao je da je ulazak Finske i Švedske u NATO dobitak.

- U trenutku kada autoritarni režim Vladimira Putina prijeti Ukrajini dobro je da se liberalne demokratije povezuju. To su dvije zemlje koje su već sudjelovale u NATO-ovim operacijama u Afganistanu, imaju dobre vojske i odličnu tehniku. Tu je i dobra tehnička industrija. Njihov ulazak bi NATO-u dao novu stratešku dubinu i značajno olakšao obranu baltičkih država - pojasnio je Ši.

Govoreći o Rusiji, Ši je kazao da se "možemo nadati da će sve veći ruski gubici, koji uključuju stotine tenkova kao i glavni vojni brod Moskvu, potaknuti sve više Rusa da se suprotstave Putinovom režimu", rekavši da se zna ko je apsolutni šef u Moskvi i da sve ovisi o Putinu.

- EU je ostala jedinstvena, to je velika stvar - dodao je Ši, između ostalog, u intervjuu za Index.hr.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.