BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Mesić na Sarajevo Business Forumu: U zabludi su oni koji misle da se BiH može razgraditi

Nema šanse da Milanović može zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO, poručio je Mesić

Mesić: Šmitu treba podrška EU i SAD. A. Kukić

Piše: A. Kukić

11.5.2022

Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum počela je danas. Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum ove godine nastavlja tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Među brojnim gostima našao se i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Mesić se obratio novinarima, a govorio je o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, kao i izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

- Da li on može zaustaviti bilo šta? Nema šanse da on može zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO. Ali je zbog rješavanja pitanja BiH, on išao na šire pitanje. To se ne može uvjetovati. U BiH je situacija mogla biti dobra da ljudi shvate da je BiH država, da je integritet osiguran, a oni koji misle da se može razgraditi i nekim manevrima dobiti ono sto nije u ratu, oni su u zabludi - rekao je Mesić.


O visokom predstavniku je rekao da prije svega njega treba podržavati njegova država, EU i Amerika.

- Ako mu ne da podršku njegova zemlja i EU onda su njegove snage slabe - poručio je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske kazao je kako je Zapad kriv što se pitanje opstanka države dovodi u pitanje, jer ne daje odlučniju poruku da se to ne smije dogoditi.

- Nema prevelikog uticaja. Da ima ne bi bilo problema, ja uvijek prigovaram EU i SAD da su premalo prisutni. Ratovi su završeni sada treba graditi društvo i državu - dodao je Mesić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.