VIJEĆE SIGURNOSTI

Predstavnik Hrvatske u UN-u: Hrvati u BiH ne mogu birati svoje legitimne političke predstavnike

Smatra da je onemogućena potpuna primjena Dejtonskog sporazuma, a kao krivce je istakao i političke predstavnike Bošnjaka

Predstavnik Hrvatske: Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Screenshot

H. J. I.

11.5.2022

Predstavnik Hrvatske je na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govorio o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pozvavši na "legitimno predstavljanje". Bošnjačke političare je optužio za opstrukcije.

Poručio je Hrvatska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao funkcionalne države u kojoj niko neće biti diskriminisan. Naglasio je da je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće.


- Cijela politička i institucionalna kriza je zabrinjavajuća. Tenzije i opće nepovjerenje uzrokuju secesionističke tendencije i tendencije ka centralizaciji - konstatovao je.

Ocijenio je da predugo postoji, kako je rekao, nepošteno političko okruženje. Potom je pozvao na izmjene Izbornog zakona.

- Hrvati u Bosni i Hercegovini ne mogu birati svoje legitimne političke predstavnike. Kako bi mogli pošteno participirati, urgentno su potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne promjene. Potrebno je implementirati princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i omogućiti predstavljanje svih ostalih naroda na principu nediskriminacije - poručio je predstavnik Hrvatske.


Smatra da je onemogućena potpuna primjena Dejtonskog sporazuma, a kao krivce je istakao i političke predstavnike Bošnjaka.

- Duboko smo zabrinuti zbog bošnjačkih političara koji otvoreno opstruiraju izmjene Izbornog zakona ponašajući se u skladu s mentalitetom "pobjednik uzima sve" - zaključio je.

Pozvao je da se čim prije dođe do konsenzusa po pitanju Izbornog zakona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.