"JADRANSKI UDAR 2022"

Specijalisti za navođenje zračne podrške OS BiH na vježbi u Sloveniji

Na međunarodnoj vojnoj vježbi "Jadranski udar 2022" sudjeluje 650 pripadnika i oko 60 letjelica iz 26 NATO i partnerskih zemalja.

Specijalisti za navođenje zračne podrške OS BiH na vježbi u Sloveniji. MOBiH

S. S.

3.6.2022

Specijalisti za navođenje zračne podrške OS BiH na vježbi u Sloveniji - Avaz
Specijalisti za navođenje zračne podrške OS BiH na vježbi u Sloveniji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Tim specijalista za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške (JTAC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjeluje na jubilarnoj desetoj međunarodnoj vježbi "Jadranski udar 2022", koja se od 26. maj do 5. juna 2022. godine održava u Republici Sloveniji.

Na međunarodnoj vojnoj vježbi "Jadranski udar 2022" sudjeluje 650 pripadnika i oko 60 letjelica iz 26 NATO i partnerskih zemalja. Cilj vježbe je održavanje nivoa uvježbanosti JTAC specijalista, kao i održavanje nivoa sposobnosti posada letjelica za pružanje bliske zračne podrške snagama na terenu. Vježba se održava na četiri poligona za obuku širom Republike Slovenije od kojih se na jednom provode bojeva gađanja avionima, helikopterima, artiljerijom i tenkovima.

JTAC tim Oružanih snaga BiH na vježbi sudjeluje na svim poligonima i na tri razine zapovijedanja (brigadnom, bataljunskom i na motriteljskom mjestu), kao i u zadaćama navođenja i kontrole letjelica iz samog zraka (Airborne JTAC).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.