SARAJEVO

Počela sjednica Doma naroda BiH: Delegati raspravljaju o izmjenama Zakona o akcizama

Na dnevnom redu su i izmjene Izbornog zakona BiH, koje su predložili HDZ-ovi delegati u ovom domu

Piše: A. K / S. S.

15.6.2022

Počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravlja o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je su predložili HDZ-ovi delegati.

Prema ovim izmjenama jedina promjena u izboru člana Predsjedništva BiH tiče se člana iz reda Hrvata. Umjesto dosadašnjeg izbora, koji je podrazumijevao izbor Hrvata iz Federacije BiH koji je ostvario najveći broj glasova, dodaje se i nova stavka da on treba imati i najviše glasova u minimalno tri od sljedećih pet kantona: Hercegovačko-neretvanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Srednjobosanski i Posavski.

Nakon eventualnog usvajanja ovih izmjena broj delegata u Domu naroda FBiH i dalje bi ostao isti, odnosno po 17 predstavnika konstitutivnih naroda i sedam predstavnika Ostalih, ali raspodjela prema kantonima bi bila drugačija. Ranije pravilo da se iz svakog kantona bira minimalno jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je on izabran više ne bi važilo.

Izmjene Izbornog zakona se tiču i Centralne izborne komisije (CIK). Ukoliko se u roku od 30 dana od isteka mandata člana CIK-a ne predlože novi članovi, o njihovom izboru će odlučivati oba doma Parlamentarne skupštine, umjesto dosadašnje procedure kada je to radio isključivo Predstavnički dom.


Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost i izmjene Zakona o akcizama. Zakonom o PDV-u bi se uvela diferencirana stopa PDV-a.

Delegati će raspravljati i o Zakonu o javnim nabavkama, dopuna Zakona o finansiranju institucija, brojnim izvještajima i ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Na dnevnom redu je i prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.