NA INICIJATIVU EDITE ĐAPO

Vlada Federacije BiH izdvaja 5 miliona KM za razvoj turizma: 1,5 miliona za ski lift na Ponijerima

Prvi program, u iznosu od 2.000.000 KM, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH

Edita Đapo: Obuhvaćeno pet programa. AGENCIJE

S. S.

16.6.2022

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je pet programa.

Prvi program, u iznosu od 2.000.000 KM, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH. Korisnici ovih sredstava su pravne osobe registrovane u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga, s tim da su u 2021. godini na taj način realizovale više od 1.000 turističkih paket-aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih osoba izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima FBiH (domaćim turistima).

700 KM za umjetno osnježavanje

Za program podrške iznajmljivačima, a s ciljem proširenja i unapređenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, planirano je ukupno 300.000 KM. Iznos je namijenjen domaćinstvima koja imaju kategorizirane objekte. To znači da posjeduju rješenje nadležnog federalnog ministarstva o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova, te vrsti i kategoriji objekta, ili rješenje nadležnog kantonalnog ili općinskog/gradskog organa, s najmanje 20 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

Sredstva od 700.000 KM namijenjena su sufinansiranju umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima u FBiH, a korisnici su pravne osobe registrovane u FBiH, koje upravljaju ski liftovima i za to posjeduju upotrebnu dozvolu, te imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i obezbijeđeno najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta.

Za sufinansiranje promocije turističkih potencijala FBiH kroz izradu i objavu promotivnih materijala u elektronskom i štampanom obliku na službenim jezicima FBiH (web portala, dnevnih novina i magazina), koji doprinose boljoj informisanosti domaćih turista o raspoloživim ponudama, resursima i kapacitetima, planiran je iznos od 500.000 KM.

S ciljem razvoja zimskog turizma i poboljšanja sigurnosti skijaša na skijalištu Ponijeri, Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj je kao podrška za kupovinu novog ski lifta izdvojeno 1.500.000 KM. 

Trgovska gora

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška sredstava utvrđen ovogodišnjim Budžetom FBiH za provođenje Akcionog plana Strategije okoliša, u ukupnom iznosu od 428.969 KM.

Od ovog iznosa je 128.969 KM planirano kao podrška aktivnostima koje se poduzimaju u BiH zbog izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj, a s ciljem sprečavanja negativnih posljedica do kojih bi ovakvo odlagalište dovelo.

Iznos od 250.000 KM predviđen je za podršku boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u FBiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti. Korisnici ovih sredstava su institucije i općine koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima (spomenicima i parkovima prirode, te zaštićenim pejzažima: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo blato, Trebević, Bentbaša, pećina Vjetrenica, Tajan i drugi).

Namjena ovog programa je očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Za oporavak hardvera, te nadogradnju i održavanje u testnom periodu Registra o postrojenjima i zagađivanjima u FBiH, izradu aplikacija za uspostavu Registra opasnih supstanci, Registra akcidenata u okolišu i Registra okolišnih dozvola planirano je 50.000 KM. Korisnici ovih sredstava su IT kuće čije su djelatnosti održavanje računarskih hardvera i mreža i razvoj softvera/aplikacija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.