BRITANSKI MINISTAR

Turković se sastala sa Kleverlijem: Velika Britanija podržava BiH u nastavku reformi daljnjeg evropskog puta

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u BiH i regiji, posebno u pogledu sigurnosti i EU integracija, te ruska agresija na Ukrajinu

Džejms Kleverli i Bisera Turković. MVP

E. Ć.

16.6.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu sa državnim ministrom za Evropu i Sjevernu Ameriku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Džejmsom Kleverlijem (James Cleverly).

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u BiH i regiji, posebno u pogledu sigurnosti i EU integracija, te ruska agresija na Ukrajinu. Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva i istaknuta važnost njihovog daljnjeg jačanja, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da je Turković naglasila da su određeni pomaci napravljeni u BiH nakon nedavne posjete Sarajevu državne sekretarice za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabet Tras (Elizabeth Truss).


Tokom sastanka Turković i Kleverlija. MVP

Britanski ministar potvrdio je podršku svoje zemlje nastavku reformi u cilju daljnjeg napretka BiH na evropskom putu kroz jačanje demokratskih procesa, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava, naglasivši da je perspektiva integracije snažan motivator napretka.

Zahvalio je Bosni i Hercegovini, ali i Turković lično, za pridruživanje BiH stavovima i sankcijama Evropske unije u osudi agresije i uvođenju restriktivnih mjera Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.