BRUKA SA ŠEHOVIĆEM

Neuspješni projekat oživljavanja mrtvaca: Efendić gasi svjetlo u Stranci za BiH

Pokušaj oživljavanja političkog mrtvaca Stranke za BiH, ostat će na kraju samo to – potez očajnika. Nešto kao kad čovjek u agoniji i očajanju počne dozivati duhove mrtvih upomoć.

Semir Efendić. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

5.7.2022

Jedan od najdugovječnijih saveza na BiH političkoj sceni bio je onaj između SDA i Stranke za BiH. Kažem bio, jer već više od deceniju SBiH nije u stanju ispuniti svoju ulogu vodonoše koji će zelenima donijeti baš onu količinu glasova koja je neophodna da se formira vlast. Od sukoba Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića (za koji mnogi upućeni tvrde da je zapravo od početka bio fingiran) koji je vodio njenom formiranju, Stranka za BiH služila je kao vjerni partner. 

Ni pobjeda Silajdžića 2006. i nagli uspon ove stranke, nije pretjerano pomjerio postizbornu matematiku po kojoj se lijevi SDP držao daleko od vlasti. Ipak, ovo „prirodno stanje“ bošnjačke političke scene iz težišta je pomjereno na izborima 2010. Nakon što nije ispunio lažno obećanje o "100% BiH" i ukidanju RS, a u vlasti je pokazao hroničnu nesposobnost, konfliktnost i kadrovsku potkapacitiranost, SBiH je na izborima 2010. godine postala marginalan politički faktor. SDA je morala tražiti nove satelite koji su se na kraju pojavili u liku Željka Komšića i DF-a.


Sabotiranje Bećirovića

Ipak, glasovi Komšića i DF-a su se ubrzo osuli, a osula se i sama SDA protiv koje se u konačnici gotovo čitava probosanska opozicija ujedinjeno digla. Upravo u jeku ujedinjavanja opozicije, započeo je i projekt „oživljavanja mrtvaca“, tj. obnove Stranke za BiH. Tako je „aferom Asim“ navodno ogorčeni SDA-ov načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić, u proljeće 2021. objavio da preuzima Stranku za BiH. Sa sobom je uspio povesti i dobar dio pristalica iz Novog Grada te iz penzije izvući neka zaboravljena politička imena poput bivšeg premijera USK i bivšeg SDP-ovca Hamdije Lipovače.

Za razliku od ostatka opozicije Efendić nije istupao protiv Izetbegovića i SDA. Nije ni za. Nije istupao ni protiv opozicije. Nije ni za. U praksi se pak lojalno držao sa SDA, s kojom je primjerice zajedno rušio Vladu Tuzlanskog kantona.

U međuvremenu je koketirao i s idejom da se 76-godišnji i ne baš vitalni Haris Silajdžić kandidira za Predsjedništvo BiH. A onda je kao grom iz vedra neba objavio da će Nermin Šehović, omiljeni inspektor koji je sačinio izvještaj o propustima u slučaju "Dženan Memić", biti kandidat ove stranke za člana Predsjedništva. Kandidatura popularnog Šehovića objavljena je dan nakon velikog skupa na kojem je desetak stranaka opozicije dalo jedinstvenu podršku Denisu Bećiroviću kao zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva. Jedinstvo protiv SDA koje je svakako presedan u modernoj historiji BiH.

Nije potrebno biti genij pa sabrati 2+2 i zaključiti zašto je popularni Šehović trebao biti kandidat i čije je glasove trebao oduzeti. Pobjede SDA u utrci za člana Predsjedništva u prethodnim ciklusima prije svega su se mogle zahvaliti činjenici da su protiv sebe svaki put imali mnoštvo opozicionih protukandidata.


Kakva lakrdija

No, zašto je prema svim pokazateljima inteligentni i časni Šehović pristao da bude dio ove prljave političke igre? Pa, prema svemu sudeći – i nije. 

Najprije su iz Facebook grupe pristalica Šehovića poručili kako on nije potpisao nikakvu kandidaturu, da bi danas i on sam demantirao da je kandidat. Na kraju krajeva, Šehović ni zakonski nije mogao biti kandidat, s obzirom da obnaša funkciju šefa Detašmana FUP-a u Zenici koja mu to zakonski onemogućava.

Iako je za sada nepoznato u kakvim odnosima je Šehović bio sa Strankom za BiH i da li je tu uopšte išta dogovarano, posljednja lakrdija u režiji Efendića i njegove stranke da kandidiraju čovjeka koji potom negira svoju kandidaturu, predstavlja diletantizam dosad neviđen čak i u Bosni i Hercegovini. A mislili smo da smo vidjeli sve i da nas više ništa ne može iznenaditi.

I upravo ovaj potez zorno svjedoči o svoj ozbiljnosti Efendića i koliko ovaj projekat oživljavanja Stranke za BiH uopšte ima ikakvog smisla. Naravno, u potpunom očajanju u kakvom se nalazi SDA zbog izvjesnog gubitka vlasti i moguće naplate nedjela, spremni su raditi svakakve gluposti.

Ipak, pokušaj oživljavanja političkog mrtvaca Stranke za BiH, ostat će na kraju samo to – potez očajnika. Nešto kao kad čovjek u agoniji i očajanju počne dozivati duhove mrtvih upomoć.

 A smrt ove stranke desila se davno, još na izborima 2010.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.