JAVNOST IZNENAĐENA

Napravljena većina za Vladu TK: Podršku SDA i DF-u dala dva poslanika PDA

Riječ o Jakubu Suljkanoviću i Senadu Aliću, inače predsjedniku KO PDA Tuzlanskog kantona

Senad Alić i Jakub Suljkanović. Facebook

H. J. I. / Politički.ba

3.11.2022

Taman što se, nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma osam političkih stranaka o formiranju parlamentarne većina na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, pomislilo da su SDA i DF u Tuzlanskom kantonu izbačeni iz kombinacija o sastavu buduće skupštinske većine, u Tuzli je, poput bombe, odjeknula vijest da SDA, ipak, ima podršku dovoljnog broja zastupnika u Skupštini TK za uspostavu nove vlasti, piše Politički.ba.

Ono što je još bombastičnije, većina predvođena SDA i DF u TK, neće imati očekivanu podršku 4 zastupnika Stranke za BiH i BH Socijaldemokrata, već su spremnost da budu dio većine, na opće iznenađenje javnosti, izrazili dva zastupnika drugih političkih subjekata.


Suljkanović i Alić se vraćaju u SDA

- Tačno je da su dva zastupnika koji su u Skupštinu TK ušli kao kandidati druge političke partije već potpisali podršku većini SDA i DF, tako da sada, od potrebnih 18 ruku za izglasavanje većine imamo njih 19.

Mogu vam reći da to nije konačan broj i računamo da će još neki zastupnici iz drugih političkih partija dati podršku našoj većini - kazao je za Politicki.ba Fahrudin Skopljak predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona.

Saznaju da su podršku većini SDA i DF-u dali dvojica zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) u Skupštini TK i da je riječ o Jakubu Suljkanoviću i Senadu Aliću, inače predsjedniku KO PDA Tuzlanskog kantona.

Suljkanović i Alić, nekadašnji dugogodišnji članovi SDA, saznaju također, vraćaju se u članstvo SDA. Nezvanično, uz Alića u SDA se vraća i jedan broj članova Općinskog odbora PDA Sapna.


"Talac NiP-a"

Upitan da li DF i dalje ostaje uz SDA, Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a BiH, i budući poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kazao nam je da njegova stranka ne želi biti talac partije Naroda i pravde, kao što je to sada SDP.

- Mi smo pozvali SDP da, kao ljevica , idemo zajedno, ali su im, kako smo čuli, u Sarajevu rekli da ne idu s nama. To je njihova odluka.

Oni slušaju šta im NiP i Konaković kažu. Mi to nećemo niti želimo jer nas, iznad svega, najprije, interesira država - kazao je kratko Mešalić.

Prema informacijama Politicki.ba već sutra (petak) moglo bi se znati više detalja o novoj skupštinskoj većini u Tuzlanskom kantonu, kao i o vremenu održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.